Benfotiamiinia diabeettisen hermovaurion hoitoon

- Saksan Lääkärilehti

Saksassa benfotiamiinia on tutkittu ja käytetty jo 15 vuotta, aluksi pääasiassa diabeteksen ja alkoholin aiheuttamiin hermovaurioihin, mutta nykyisin myös diabeettisten verisuonimuutosten ehkäisyyn. Saksan Diabetesliitto suhtautuu myönteisesti benfotiamiinin käyttöön ravinnon lisänä, koska uusien tutkimusten mukaan sen avulla voidaan ehkäistä ja hillitä diabeteksen liitännäistauteja. Benfotiamiinin käyttö on täysin turvallista. Siitä on Japanissa jo yli 50 vuoden kokemus.

Joka kolmas diabeetikko sairastuu ääreishermoston vaurioon, polyneuropatiaan. Sen syynä on jatkuvasti koholla oleva verensokeri, joka ajan oloon tuottaa hermosoluissa ja etenkin niiden mitokondrioissa myrkyllisiä yhdisteitä (superoksidia, metyyliglyoksaalia ja AGE-tuotteita), jotka vaurioittavat hermokudosta. Tavallisimpia oireita ovat raajojen puutuminen, tuntohäiriöt ja särky. Tila voi vaatia pahimmillaan jopa raajan amputoimisen.

Benfotiamiini lievittää jo kolmessa viikossa diabeteksen aiheuttamaa hermovauriota, ilmenee professori Ekke Hauptin johdolla saksalaisessa Saale-Klinikassa Bad Kissingenissa tehdyssä tutkimuksessa. Siihen valittiin 40 sairaalahoidossa olevaa tyypin 2 diabeetikkoa, 23 miestä ja 18 naista, iältään 18–70 vuotta. Heillä kaikilla oli todettu enintään kaksi vuotta sitten polyneuropatia. Puolet potilaista sai kolme viikkoa päivittäin 50 mg neljästi päivässä (yhteensä 200 mg/vrk) benfotiamiinia ja puolet sai lumevalmistetta.

Hermovaurion vaikeusastetta arvioitiin Katzenwaldin menetelmällä ja lisäksi tutkittiin tärinä- ja terävää tuntoa (ihoa pisteltiin haarukalla) ja lääkäri ja potilas esittivät itse oman arviointinsa tilasta. Benfotiamiinia saaneen ryhmän neuropatia lieveni merkitsevästi sekä lähtötilaan että verrokkeihin nähden. Potilaiden oman arvion mukaan merkittävin vaikutus oli kivun väheneminen. Kiputunnossa ei havaittu objektiivisesti muutosta kummassakaan ryhmässä. Mitään sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Benfotiamiinihoito ei vaikuttanut potilaiden verensokerin eikä sokeroituneen hemoglobiinin (HbA1c) pitoisuuksiin. Potilaiden paino ei muuttunut hoidon aikana.

Tämä kaksoissokkokoe vahvistaa muiden tutkimusten ja käytännön kokemukseen perustuvia havaintoja, joiden mukaan benfotiamiinista on hyötyä diabeettisen neuropatian ehkäisyssä ja hoidossa.

Haupt E, Ledermann, Köpcke W. Benfotiamine in the treatment of diabetic polyneuropathy – a three-week randomized, controlled pilot study (BEDIP Study.) International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics. 2005;34 (2), 71-77 [Abstract]


Tutkimusta selostetaan myös Saksan Lääkärilehdessä otsikolla Benfotiamiini vähentää neuropatian kipua.

Professori Ekke Haupt kuuluu Saksassa diabeteksen käypä hoito -suosituksia laativaan työryhmään. Hänen kirjoituksiaan diabeteksen lääke-ja lääkkeettömästä hoidosta on julkaistu mm. Saksan Lääkärilehdessä.

Hauptin ja muiden saksalaisten diasbetestutkijoiden uusia benfotiaminiraportteja selostetaan myös lehdessä nimeltään
Psychoneuro 2007; 33: 205 DOI: 10.1055/s-2007-984851

Seikkaperäinen katsaus englanniksi diabeteksen liitännäistautien syntyyn ja niiden ehkäisyn mahdollisuuksiin mm. benfotiamiinilla julkaistiin Diabetes-lehdessä (Brownlee 2005). Glykaatiota (sokeroitumista) ja AGE-tuotteiden syntyä elimistössä ja ruuassa voidaan kuvata yksinkertaistetusti näin:


Baynes ym. (2005) ovat toimittaneet laajan katsauksen AGE-tuotteiden merkityksestä sairauksien synnyssä ja etenemisessä.

AGE-tuotteiden synty (kaavakuva)

Brownlee M. The Pathobiology of diabetic complications. A unifying mechanism. The pathobiology of diabetic complications: a unifying mechanism. Diabetes. 2005;54(6):1615-25. [Free Full Text]
Baynes JW, Monnier VM, Ames JM, Thorpe SR (eds). The Maillard Reaction: Chemistry at the interface of nutrition, aging, and disease. Ann N Y Acad Sci 2005; 1043: 784–792. doi: 10.1196/annals.1333.091

Benfotiamiinia Unkarissa diabeettisen neuropatian hoitoon
Benfotiamiini estää aterianjälkeisen verensokerin nousun haitat
Benfotiamiinin vaikutusta diabetekseen tutkitaan Unkarissa
Saksalaisprofessori Reines suosittaa benfotiamiinia diabeetikoille
Diabeetikoilla usein sinkin puutetta, mikä lisää sydäntaudin riskiä
Diabeetikkomiehillä usein testosteronin puutetta
Karnosiini ehkäisee diabeetikon LDL-kolesterolin sokeroitumista
Diabeteksen ravitsemushoito