Benfotiamiini ehkäisee aterianjälkeisen verensokerin kohoamisesta aiheutuvia haittoja diabeetikoilla

Benfotiamiini– B1-vitamiinin rasvahakuinen muoto – estää tyypin 2 diabeetikoilla ilmeneviä valtimoiden sisäseinämien vaurioita, joita aterian jälkeen kohoava verensokeri aiheuttaa. Benfotiamiini ehkäisee muitakin sokeroitumisen (glykaation aiheuttamien AGE-tuotteiden) haittoja diabeetikon elimistössä, sanovat asiaa tutkineet saksalaiset diabetestutkijat. Saksassa benfotiamiinia on määrätty jo yli 15 vuotta diabeteksen lisätautien ehkäisyyn ja hoitoon. Saksan Diabetesliitto puoltaa benfotiamiinin käyttöä.

"Benfotiamiinia on käytetty Saksassa vuosia diabeettisen neuropatian ehkäisyyn ja hoitoon, vaikkei tämän vitamiinin kaikkia vaikutustapoja ole tunnettu”, sanoo uutta tutkimusta johtanut tohtori Alin Stirban Reuterin uutistoimiston haastattelussa. "Meidän tutkimuksemme mukaan benfotiamiinin hyödyt diabeteksessa ovat paljon laajemmat kuin pelkästään hermostovaurioiden ehkäisy ja hoito”, Stirban tiivistää.

Uunissa (n. 220 asteessa) paistetut, leivotut, ja grillatut ruoat sisältävät suuria määriä AGE-yhdisteitä, jotka jäykistävät valtimoiden seinämiä, etenkin diabeetikoilla. Kahden tunnin kuluttua ateriasta valtimot supistuvat (lue lisää). Työryhmä on tutkinut tällaisten aterioiden vaikutusta – ilman befotiamiinia ja sen kanssa – diabeetikkojen valtioiden seinämien endoteeliin ja hapetusstressiin. Tutkijat antoivat kymmenen päivän ajan 13 diabeetikolle benfotiamiinia ennen tällaisen aterian syömistä ja totesivat vitamiinin estävän täysin sen haittavaikutukset valtimoissa. Tässä tutkimuksessa benfotiamiinin päiväannos oli suuri, peräti 1050 mg (lue lisää).

Micro- ja makroverenkierron tilaa tutkittiin Doppler-laitteistolla ja ultraäänilaitteella. Koehenkilöt tutkittiin kahdesti. Päivänä 4 tai 6 heille annettiin koeateria, joka sisälsi runsaasti AGE-tuotteita ja heistä otettiin verikokeita 2, 4 ja 6 tuntia aterian jälkeen. Benfotiamiinia annettiin päivinä 7, 8 ja 9. Toinen samanlainen testiateria annettiin kolme päivää myöhemmin ja samat kokeet toistettiin.

Benfotiamiini ehkäisi endoteelivaurioita sekä tulehdusta, hapetusstressiä ja verenkierron häiriötä suonissa. Benfotiamiinin annon jälkeen seerumin AGE-tuotteiden ja dikarbonyylien pitoisuus jäi paljon pienemmäksi kuin ilman benfotiamiinia. Löydös on tärkeä, sillä AGE-tuotteet aiheuttavat muutoksia diabeetikon munuaisissa, silmänpohjissa, hermoissa ja valtimoissa. AGE-tuotteet ovat sokeroituneita valkuaisaineita.

Tutkijoiden uusin raportti osoittaa, että AGE-tuotteita sisältävä ruoka vähentää rasvasolujen erittämää adiponektiini-hormonia, josta diabeetikoilla on muutoinkin puutetta. Benfotiamiini kykenee estämään tämänkin haittavaikutuksen.

Tupakointi tuottaa elimistössä runsaasti AGE-tuotteita. Stirbanin työryhmän mukaan benfotiamiini ehkäisee myös niiden syntyä (lue lisää).

Tutkimus on esillä Reuters Healthin uutisissa

Wenn Zucker mit Proteinen reagiert: AGE:s

Stirban A, Negrean M, Stratmann B et al. Adiponectin decreases postprandially following a heat processed meal in people with type 2 - an effect prevented by Benfotiamine and cooking method. Diabetes Care. Publish Ahead of Print, online July 13, 2007 as dc07-0302
Stirban A, Negrean M, Stratmann B, et al. Benfotiamine prevents macro- and microvascular endothelial dysfunction and oxidative stress following a meal rich in advanced glycation end products in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006;29(9):2064-71. [Free Full Text]
Stirban A, Negrean M, Gawlowski T, et al. Benfotiamin kann bei Patienten mit Typ 2 Diabetes mellitus (T2DM) dem akuten Anstieg der Serummarker der Endotheldysfunktion und oxidativem Stress induziert durch eine AGE-reiche (Advanced Glycation Endproducts) Mahlzeit vorbeugen. Diabetologie und Stoffwechsel 2006; 1 DOI: 10.1055/s-2006-943868 [Full Free Text]
M. Negrean, A. Stirban, B. Stratmann, et al. Effects of low- and high-advanced glycation endproduct meals on macro- and microvascular endothelial function and oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus Am. J. Clinical Nutrition,, 2007; 85(5): 1236 - 1243 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Diabeetikon glukoosi palaa väärää tietä – heksosamiinireittiä – , jolloin syntyy trioosifosfaatti-nimisiä yhdisteitä, joita kertyy valtimoiden seinämien ja hermopäätteiden soluihin (Brownlee 2003). Benfotiamiini muuttaa trioosifosfaatit vaarattomiksi yhdisteiksi ja ohjaa glukoosin palamisen normaalille pentoosifosfaatireitille (Brownlee 2005). Benfotiamiini ehkäisee myös myrkyllisten vapaiden radikaalien (superoksidien) tuotantoa mitokondrioissa.

Koska jo "prediabeteskin" (paastoverensokeri 6,1 mmol/l tai enemmän) lisää kuolleisuutta, tulisi benfotiamiinia, karnosiinia ja E-EPAa käyttää ravintolisänä jo tässäkin tilassa. Diabeetikon sydämestä tuhoutuu mitokondrioille välttämätöntä rasvaa, kardiolipiiniä. Ravintolisät ehkäisevät sen tuhoa (lue lisää).

Brittitutkimus: Diabeetikoilla huomattava B1-vitamiinin puute
Diabeetikoille annetaan benfotiamiinia Unkarissa
Saksalaisprofessori Reines suosittaa benfotiamiinia diabeetikoille
Miksi diabeetikon sydän sairastuu?
Diabeetikoilla usein sinkin puutetta, mikä lisää sydäntaudin riskiä
Diabeetikkomiehillä usein testosteronin puutetta
Karnosiini ehkäisee diabeetikon LDL-kolesterolin sokeroitumista
Diabeteksen ravitsemushoito