Laihduttavat rasvahapot CLA, DHA ja EPA

Lihavuudesta on tullut maailmanlaajuinen epidemia, jota vastaan taistelussa perinteiset ohjeet – syö vähemmän, kuluta enemmän – eivät käytännössä näytä tehoavan. Väestön lihominen lisää hälyttävää vauhtia tyypin 2 diabetesta ja alkoholin käytöstä riippumatonta rasvamaksaa. Sen tähden tutkijoita kiinnostavat uudet painonhallinnan keinot, mukaan lukien laihduttavat rasvahapot CLA, EPA ja DHA. E-EPA ehkäisee ja hoitaa myös rasvamaksaa, joka usein liittyy lihomiseen. Kaikki rasva ei siis lihota; osa suorastaan laihduttaa!

Konjugoitu linolihappo (CLA) on omega-6-transrasvahappo, kun taas EPA ja DHA kuluvat kalaöljyn omega-3-rasvahappoihin. Niillä on kuitenkin monia yhteisiä ominaisuuksia energiatasapainon kannalta: Eläinkokeissa ne laihduttavat ja vähentävät rasvan kertymistä kudoksiin, mutta ihmistutkimuksissa tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Uuden possututkimuksen mukaan CLA voi auttaa ylipainoisia nuoria laihtumaan (Corl ym. 2008). Tohtori Leah Whighamin (University of Wisconsin School of Medicine and Public Health) 15 plasebokontrolloitua tutkimusta käsittävän meta-analyysin mukaan gramma CLA:ta vähentää viikossa elimistön rasvaa keskimäärin 0.024 kg. 3,2 grammaa päivässä laihduttaa noin 100 g viikossa. CLA:ta voi toki ottaa päivittäin enemmänkin kuin yhden gramman, jolloin laihtuminen tehostuu.

Eläinkokeista tiedetään, että CLA, DHA ja EPA ehkäisevät rasvaa syntetisoivia avainentsyymejä, kuten rasvahapposyntetaasia ja steaoryyli-CoA-desaturaasi-1:tä ja asetyyli-CoA-karboxylaasi-alfaa. Nämä kolme rasvahappoa tehostavat rasvan palamista ja termogeneesiä (lämmöntuottoa) ja estävät vapaiden rasvahappojen pääsyä rasvasoluihin (adiposyytteihin), joissa rasvakudosta syntyy. Nämä rasvahapot vaimentavat useita muitakin avaintekijöitä, jotka osallistuvat adiposyyttien erilaistumiseen ja rasvan varastoitumiseen sisäelimiin, vyötärölle ja takalistoon (Li ym. 2008). CLA + kalaöljy näyttää olevan erityisen suositeltava yhdistelmä nuorille ylipainoisille (Sneddon ym. 2008).

Näillä rasvahapoilla on kuitenkin myös toisistaan poikkeavia vaikutustapoja rasvojen aineenvaihdunnassa. DHA ja EPA ovat "anti-obesity"-rasvoja ja ne parantavat insuliiniherkkyyttä, kun taas CLA useimmiten lisää insuliiniresistenssiä ja rasvamaksaa. Näiden rasvahappojen vaikutustapoja tutkitaan vilkkaasti, jotta oppisimme paremmin ymmärtämään niiden vaikutusmekanismeja painonhallinnassa ja lihavuuden vastustamisessa.

Corl, BA, Mathews Oliver SA, Lin X et al. Conjugated Linoleic Acid Reduces Body Fat Accretion and Lipogenic Gene Expression in Neonatal Pigs Fed Low- or High-Fat Formulas. Journal of Nutrition 2008; 138, 449-454 [Nutraingedients.com]
Li JJ, Huang CJ, Xie D. Anti-obesity effects of conjugated linoleic acid, docosahexaenoic acid, and eicosapentaenoic acid. Mol Nutr Food Res. 2008 Feb 28; [PubMed]
Sneddon AA, Tsofliou F, Fyfe CL, et al. Effect of a Conjugated Linoleic Acid and omega-3 Fatty Acid Mixture on Body Composition and Adiponectin. Obesity (Silver Spring). 2008 Mar 6 [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

En suosittele pelkän CLA:n käyttöä insuliiniresistenssin riskin vuoksi. Olen jo kauan sitten lisännyt kehittämääni CLA Plus -valmisteeseen, kalsiumpyruvaatin, sillä se ehkäisee insuliiniresistenssiä ja kohonneen verensokerin aiheuttamaa sokerioitumista (glykaatiota), jota pelkkä CLA:n nauttiminen saattaa aiheuttaa. Tällainen uuden polven CLA-tuote on täysin turvallinen.

Uuden japanilaistutkimuksen mukaan E-EPA on erinomainen ravintolisä ylipainoisille, sillä se vähentää vatsanalueen sisäelinrasvaa (viskeraalista rasvaa). Sen vähentäminen on ensiiarvoisen tärkeää diabeetikoille (lue lisää). EPA-rasvahaposta syntyy maksassa tulehdusta ehkäiseviä F3-isoprostaaneja ja syklopentenooni-ryhmän eikosanoideja, jotka selittävät E-EPAn erinomaisia terveysvaikutuksia.

Brooks JD, Milne GL, Yin H, Sanchez SC, Porter NA, Morrow JD. Formation of highly reactive cyclopentenone isoprostane compounds (A3/J3-isoprostanes) in vivo from eicosapentaenoic acid. J Biol Chem. 2008 Feb 10; [Full Free Text]

E-EPA laihduttaa ja alentaa kohonnutta verenpainetta
E-EPA parantaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa
E-EPA korjaa diabeetikon kaulavaltimon kovettumia

Japanissa diabeetikoille annetaan E-EPAa
Tyypin 2 diabetes on rasva-aineevaihdunnan häiriö
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset
Rasvamaksa ja insuliiniresistenssi (Diabetes ja lääkäri 2004)