E-EPA hyödyllistä C-hepatiitin hoidossa

C-hepatiitti on yleisin viruksen aiheuttama maksatauti. Sen hoidossa käytetään nykyisin suun kautta otettavaa ribaviriiniä ja ihon alle injisoituja pegyloituja interferoneja alfa-2b ja -2a. E-EPAn lisääminen hoitoon tehostaa interferonihoidon vaikutusta, osoittaa kaksi japanilaista tutkimusta.

C-hepatiittia hoidetaan antamalla suun kautta ribaviriiniä ja pistämällä ihon alle kerran vikossa pegyloitua interferonia 24–48 viikkoa (viruksen genotypin mukaan). Tämä hoito hävittää viruksen joka toisen potilaan verestä. Lääkehoidon ongelmana on kuitenkin sen huono sidettävyys. Monet potilaat saavat flunssan kaltaisia oireita, lihaskipuja, kuumetta ja vilunväristyksiä. Usein he joutuvat turvautumaan kuumelääkkeisiin, kuten parasetamoliin. Uuden japanilaisen tutkimuksen mukaan E-EPAn anto käyvän hoidon lisänä näyttää olevan hyödyksi.

E-EPAa annettiin 1800 mg päivässä – mikä on Japanissa yleinen päiväannos – pegyloidun interferoni alfa-b:n ja ribaviriinin lisäksi 12 kroonista C-hepatiittia sairastavalle potilaalle 48 viikkoa. Verrokkeina oli 12 muuta C-hepatiittipotilasta, jotka saivat vain interferoni- ja ribaviriinihoitoa. Kaikki saivat päivittäin myös 300 mg C-vitamiinia ja 600 mg E-vitamiinia.

S-ALAT-arvo, joka kuvaa maksavaurion astetta, aleni 3 kuukaudessa normaaliksi kahdeksalla E-EPAa saaneella ja kuudella verrokilla. Lymfosyyttien määrä väheni kahdessa kuukaudessa merkitsevästi verrokeilla, muttei E-EPAa saaneilla. Th1-valkosolut vähenivät kuukaudessa verrokeilla, mutteivät E-EPA-ryhmässä. Th1/Th2 -suhde nousi kahdessa kuukaudessa yhdeksälllä E-EPAa saaneella ja kolmella verrokilla. Kolmen kuukauden kuluttua arakidonihapon suhde EPAan (AA/EPA-suhde) punasolujen kalvoilla korreloi käänteisesti valkosolujen ja neutrofiilisten valkosolujen määrään. Hemoglobiiniarvot kohenivat vain E-EPA-ryhmässä.

Sama tutkijaryhmä on julkaissut vastaavan tutkimuksen toisella C-hepatiitti- ja verrokkiaineistolla japanilaisessa tiedelehdessä jo vuonna 2005. Siinä 1800 mg E-EPAa päivässä nosti punasolun kalvon EPA-pitoisuuden 3-kertaiseksi, kun taas verrokkien EPA-pitoisuus väheni lääkehoidon johdosta.

– Tulokset viittaavat siihen, että EPAn anto käyvän hoidon lisänä on hyödyllistä C-hepatiitin hoidossa, päättelevät tutkijat. Romanialainen tutkijaryhmä selostaa katsauksessaan omega-3-rasvahappojen vaikutusta viruslääkityksen tukena (Popa ja Mota 2007).

Kawashima A, Tsukamoto I, Koyabu T, et al. Eicosapentaenoic Acid Supplementation for Chronic Hepatitis C Patients During Combination Therapy of Pegylated Interferon alpha-2b and Ribavirin. Lipids. 2008 Mar 5; [PubMed]
Tomioka K, Kakibuchi N, Murakami Y. Links Effects of eicosapentaenoic acid supplementation in the treatment of chronic hepatitis C patients. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2005;51(6):419-25 [PubMed]
Popa SG, Mota M. Impact of obesity and omega-3 polyunsaturated fatty acids on fibrogenesis and responsiveness to antiviral therapy in chronic hepatitis C. Rom J Intern Med. 2007;45(2):165-70 [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

C-hepatiitti on yleisin virusperäinen maksasairaus. Virus leviää veren välityksellä. Sukupuoliyhdynnässä se on kuitenkin heikommin tarttuva kuin B-hepatiittivirus. Sairaus on monesti oireeton ja voi muuttua krooniseksi. Kroonisella potilaalla on satakertainen riski sairastua maksasyöpään, ja jo virus itsessään voi olla hengenvaarallinen (lue lisää).

Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 uutta C-hepatiittitapausta. Tartunta tapahtuu tyypillisesti nuorilla aikuisilla, tavallisimmin 20–24-vuotiailla. Noin 20 000 suomalaisella on C-hepatiitti, mutta useimmat eivät siitä tiedä. Tauti voi paljastua sattumalta esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä. Lue lisää


E-EPA korjaa diabeetikon kaulavaltimon kovettumia
Japanissa diabeetikoille annetaan E-EPAa
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset
Diabeteksen ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Rasvamaksa ja insuliiniresistenssi (Diabetes ja lääkäri 2004)