Karnosiini ehkäisee ja vaimentaa suolitulehdusta ja syöpää aiheuttavia sytokiineja

Karnosiini ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa suolistossa tulehdusta ja syöpää aiheuttavia sytokiineja, interleukiini 8:a (IL-8) ja tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-), osoittavat japanilaiset tutkimukset. Karnosiinista saattaa olla merkittävää hyötyä Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolitulehduksen hoidossa.

Karnosiini alkaa vaikuttaa suolen limakalvolla paikallisesti jo ennen kuin se edes ehtii imeytyä vereen. Crohnin taudissa ja haavaisessa paksusuolitulehduksessa suolen limakalvo tuottaa ylimäärin tulehdussytokiineja, jotka pitävät yllä ja pahentavat tulehdusta ja lisäävät syövän riskiä. Tällaisia tulehdussytokiineja ovat mm. interleukiini-8 (Il-8) ja tuumorinekroositekijä alfa (TNF-), joita suolen epiteelisolut erittävät. Japanilaisten tutkimusten mukaan karnosiini ehkäisee ja vaimentaa näitä tulehdus- ja syöpäsytokiineja.

"Karnosiini on uudentyyppinen tulehdusta vaimentava yhdiste, joka toimii ainutlaatuisella mekanismilla suolen limakalvon epiteelisoluissa", kirjoittavat tutkijat.

Son DO, Satsu H, Kiso Y, Totsuka M, Shimizu M. Inhibitory effect of carnosine on interleukin-8 production in intestinal epithelial cells through translational regulation. Cytokine. 2008 Apr 6; [Epub ahead of print]
Son DO, Satsu H, Kiso Y, Shimizu M. Characterization of carnosine uptake and its physiological function in human intestinal epithelial Caco-2 cells. Biofactors. 2004;21(1-4):395-8.[Abstract]
Shimizu M. Food-derived peptides and intestinal functions. Biofactors. 2004;21(1-4):43-7[Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

IL8:aa syntyy kudoksissa tuumorinekroositekijä alfan (TNF-) vaikutuksesta. Karnosiinin antama suojavaikutus on sitä suurempi, mitä suurempi on annos.

Syövän synnyssä ja etenemisessä IL8:lla on suuri merkitys (Nature Medicine 2005;11,1-12). IL8 on paitsi proinflammatorinen (tulehdusta aiheuttava) myös angiogeneeninen sytokiini; se siis kasvattaa patologisia uudisverisuonia ja edistää syövän kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. IL8-mittausta käytetään Suomessakin syöpätautien diagnostiikassa; IL8 mitataan veriplasmasta tai syljestä. Syöpään sairastuneilla on kohonneita pitoisuuksia. Karnosiinia (ja E-EPAa) voidaan hyvällä syyllä suositella tulehduksellisten suolistosairauksien ja syövän täydentävään hoitoon.

Angiogeneesi: Syöpäsolut lähettävät signaaleja lähellä kulkeviin verisuoniin, jotka kasvattavat uusia suonia tuomaan happea ja ravintoa syöpäsoluille. Syöpä pääsee leviämään uudisverisuonten kautta muualle elimistöön. Sytokiinit edistävät, mutta karnosiini ja nestemäinen hainrustouute estävät angiogeneesiä.

Mitä sytokiinit ovat?
Ne ovat pienen molekyylipainon proteiineja, jotka koostuvat 70–100 aminohappojäänteestä. Niitä erittävät monet ihmisen solut, mm. sidekudossolut (fibroblastit), makrofagit ja endoteelisolut joutuessaan kosketuksiin erilaisten ärsykkeiden kanssa. Tällaisia ärsykkeitä ovat virukset, bakteerit, kasvutekijät ja interferonit. Sytokiinit kuljettavat signaaleja soluista toiseen ja ne välittävät tulehdusta kaikissa kroonisissa taudeissa (esim. astmassa). Siksi kaikki krooniset taudit ovat tulehdussairauksia. Ne edistävät angiogeneesiä ja syöpäsolujen kasvua ja leviämistä elimistössä.


Syöpä on tulehdustauti
Karnosiini suojaa sydäntä sytostaatin haitoilta
Karnosiini – perusteellinen katsaus
Karoliininen instituutti: Kalaöljy ehkäisee syöpää
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Astma ja sytokiinit