Antioksidanttihyökkäys mediassa

Media hyökkää pari kertaa vuodessa ravintolisiä vastaan. Valtamedia, mm. Aamulehti, uutisoi näyttävästi uudelleen vuoden 2007 meta-analyysia (koostetutkimusta) antioksidanteista väittäen niiden lisäävän kuoleman riskiä. Raaputetaanpa asiaa hieman pintaa syvemmältä. Serbialais-tanskalainen kirjoittajapari myöntää itsekin, että heidän Amerikan lääkärilehdessä julkaisemassaan analyysissaan oli virheitä!

Kyseessä ollut mikään uusi tutkimus – kuten media virheellisesti antoi ymmärtää – vaan vanha meta-analyysi, joka esitettiin 2007 Jamassa. Nyt se vain nostettiin uudelleen otsikoihin, paremman puutteessa. Raportin laatineet henkilöt eivät ole itse hoitaneet ketään antioksidanteilla. He myöntävät itsekin Jamassa (2008; 299:765-766) möhlineensä analyysissaan.

Tähän meta-analyysiin oli valittu 815 antioksidanttitutkimuksen joukosta 68 kappaletta (9%), joista pääteltiin, antioksidantit lisäisivät ennenaikaisen kuoleman riskiä. Analyysista jätettiin pois 91 % tutkimuksista, koska niiden tulokset puolsivat antioksidanttien käyttöä ravintolisinä. Analyysi käsitti vain tutkimuksia, joissa oli annettu beetakarotenia, A-, C- tai E-vitamiinia tai seleeniä. Muita antioksidantteja, esimerkiksi virheä teetä, karnosiinia, ubikinonia tai soijan ja marjojen flavonoideja ei käsitelty lainkaan. Uudet tutkimukset puoltavat niiden käyttöä.

Karnosiini hidastaa vanhenenemista
Ubikinoni hidastaa vanhenemista

Jamassa julkaistu raportti sai tylyn tuomion Yhdysvaltain johtavilta ravitsemuslääketieteen tutkijoilta (lue lisää). Analyysissä on selviä virheitä ja tahallista tulosten vääristelyä: Esimerkiksi erästä vuonna 2001 julkaistua tutkimusta selostetaan väittämällä, että siinä kuoli 30 ihmistä antioksidantteihin. Tosiasiassa aineistossa oli yksi kuolemantapaus plaseboryhmässä ja yksi lääke + antioksidanttiryhmässä, mutta ei yhtään kuolemaa ryhmässä, joka sai pelkästään antioksidantteja.

Serbialaiselta tohtori Bjelakovicilta pyydettiin vastausta kysymykseen, miksi 405 pätevää kaksoissokkotutkimusta oli jätetty huomiotta ja miksi analyysiin otettiin mukaan vain sekundaaripreventiotutkimuksia, mutta Bjelakovic ei ole katsonut aiheelliseksi vastata kysymyksiin. Nykyisin hän työskentelee Nisin yliopistossa Serbiassa.

Toinen kirjoittajista, tanskalainen professori Christian Gluud toimii sivutoimisesti lääketeollisuuden palkkalistoilla (lue lisää). On selvää, että katsauksen takana on lääketeollisuus, jota ravintolisien käytön yleistyminen huolestuttaa, sillä se vähentää lääkkeiden menekkiä.

Mukaan valittiin muun muassa tutkimus, jossa ALS-tautia sairastavat olivat syöneet vitamiineja. Tauti johtaa suurella todennäköisyydellä kuolemaan 2-3 vuodessa joka tapauksessa. Nyt kuolemista syytettiin antioksidantteja, vaikka ne pidentävät potilaan jäljellä olevaa elossaoloaikaa.

Suomalaisessa Setti-tutkimuksessa beetakaroteenin tappamaksi laskettiin mies, joka oli ehtinyt nielaista vasta yhden ainoan beetakaroteenikapselin (sic!). Settiä johtava tutkimusprofessori Jarmo Virtamo myönsi Turun lääkäripäivillä, ettei hänkään usko kausaliteettin tässä tapauksessa. Setti-tutkimuksen 19-vuoden seurannassa miehillä, joiden seerumin E-vitamiinipitoisuus oli korkein, oli 28 % pienempi kokonaiskuolleisuus kuin matalan E-vitamiinipitoisuuden miehillä, ja 21 % pienempi riski kuolla syöpään, 29 % sydän- ja verisuonitauteihin ja 30 % muihin syihin.

SETTI-tutkimuksen 19-vuoden seurannan tulokset

Setti-tutkimuksesta puuttui kokoaan monia tärkeitä vesiliukoisia antioksidantteja, muun muassa C-vitamiini ja seleeni. Tanskalaisanalyysissa seleenin käyttö ravintolisänä vähensi 9 % kokonaiskuolleisuutta. Tätä tietoa suomalainen media ei halua uutisoida. Professorit Jussi Huttunen ja Antti Aro kävivät maaliskuussa 2005 YLEn A-pisteen ohjelmassa antamassa totuudenvaistaista tietoa omasta tutkimuksestaan.

Bjelakovicin ja Gluudin logiikalla voidaan väittää, että sytostaatit tappavat syöpäpotilaita, statiinit aiheuttavat sydänkohtauksia ja insuliini nostaa veren sokeria. Jäätelön syönti ja hukkumiskuolematkin korreloivat, sillä molempien huippusesonki sattuu kesäkuukausiksi. Tuskin kukaan kuitenkaan uskoo kausaliteettiin tässäkään tapauksessa.

Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008;2.[Abstract]

Johtavien asiantuntijoiden tyrmäävät kommentit:

Meir Stampfer, Professor of Nutrition and Epidemiology at the Harvard School of Public Health:
"This study does not advance our understanding, and could easily lead to misinterpretation of the data.”

Balz Frei, Director and Endowed Chair, Linus Pauling Institute, Professor, Department of Biochemistry and Biophysics, Oregon State University:
This is a flawed analysis…the totality of the evidence indicates that antioxidants from foods or supplements have many health benefits, including reduced risk for cardiovascular disease, some types of cancer, eye disease, and neurodegenerative disease…they are a key to an enhanced immune system and resistance to infection.”

Suomen Luontaistuotealan Keskusliiton tiedote 24.4.2008

Kirjoitus kuulu sarjaan lääketehtaiden haamukirjoittajien raportit lääkärilehdissä. Nehän ovat nyt julkisuudessa jopa American Lääkärilehden Jaman paljastamina:

The influence of Big Media
Spökskrivare bakom vetenskapliga rapporter. Svenska Dagbladet
Ghostwriters for medical research criticized, reforms urged
Betacarotene "risks" proven false