Maitohappobakteerit parantavat sokeritasapainoa

Suolistoflooran tilan parantaminen pro- ja prebiooteilla tehostaa verensokerin hallintaa ja insuliiniherkkyyttä, kertoo uusi Nestlén tutkimuskeskuksen raportti. Tutkimus tehtiin hiirillä ja se julkaistiin FASEB Journalissa.

Suolistobakteeritutkimukset saivat uutta potkua joulukuussa 2006 Naturessa julkaistusta raportista, jonka mukaan laihojen ja lihavien ihmisten bakteerifloorat poikkeavat toisistaan. Lihavien laihtuessa heidän flooransa korjaantui normaalipainoisten suuntaan. Tutkijat päättelivät, että bakteeriflooralla on jotakin tekemistä lihavuuden kanssa.

Tohtori Kieran Touhy (University of Reading, UK) kertoi äskettäin probioottikongressissa, että lihavien koe-eläinten suoliston bifidobakteerien määrä on merkittävästi pienempi kuin laihojen. Hän uskoo, että prebioottiset kuidut inuliini ja frukto-oligosakkaridit edistävät hyvien bakteerien kasvua paksusuolessa.

Tohtorit Nathalie Delzenne (Catholic University of Louvain, Belgium) ja Robert Welch (University of Ulster, Ireland) puolestaan ovat osoittaneet, että prebioottien käyttö ravintolisinä säätelee edullisesti syömistä.

Nestlen ja Louvainin jsekä Toulousen yliopistojen yhteisessä uudessa tutkimuksessa ilmeni, että suoliston bakteeriflooran muokkaaminen maitohappobakteereilla säätää insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa riippumatta lihavuudesta ja syödyn ruoan määrästä. Testit tehtiin geneettisesti muokatuilla (ob/ob-) ja lihaviksi syötetyillä (DIO) hiirillä. Niille annettiin kaksi viikkoa laajakirjoista antibiootteja (norfloksasiinia ja ampisilliinia 1g/L), jotka tappoivat suolistobakteerit. Tällöin sokeritasapaino huononi, mutta se korjaantui probiooteilla. Samalla maksan tuottamien triglyseridien määrä väheni ja glykogeenin määrä lisääntyi. Tutkijat uskovat tulosten viittaavan siihen, että probiooteilla voisi olla suotuisa vaikutus tyypin 2 diabeteksen hoidossa.
Membrez M, F. Blancher F, M. Jaquet M et al. Gut microbiota modulation with norfloxacin and ampicillin enhances glucose tolerance in mice. FASEB Journal. Published online ahead of print, 7 March 2008, doi:10.1096/fj.07-102723 [NutraIngredients.com]

Tohtori Tolosen kommentti

Vastaavanlaisia tuloksia ovat julkaisseet muutkin tutkijaryhmät mm. St Louisin Washington University School of Medicinesta, St. Louisista, Missourista. HYKSin syöpälääkärit raportoivat äsketttäin, että maitohappobakteerit vähentävät sytostaatin (5-fluorourasiilin) aiheuttamia sivuvaikutuksia suolistossa. Suomalaiset lastenneuvolat suosittavat nykyisin probioottien käyttöä moniin eri tiloihin. Italiassa probiootit ovat yleisimmin käytetty ravintolisäryhmä.

Probiootti on ravinnon mukana tai lääke- tai ravintolisävalmisteessa nieltävä yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä, jonka tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta ja vaikuttaa isäntään edullisesti.

Prebiootti on sulamaton ruuan komponentti, tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi), joka edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä; (esimerkkeinä prebiooteista mainittakoon ns. inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu).

Synbiootti on pro- ja prebiootin yhdistelmä.

Synbiootit vahvistavat antioksidanttipuolustusta