Fosfoseriiniä ja esteröityä kalaöljyä lasten ylivilkkaus- ja tarkkaavuushäiriöön

Ylivilkkaus- ja tarkkaavuushäiriö (ADHD) on yleisin lasten psykiatrinen ongelma. Uusi ranskalais-israelilainen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että fosfoseriinin ja esteröidyn kalaöljyn yhdistelmä voi parantaa merkitsevästi ADHD-lasten tarkkaavuutta. Tutkijat korostavat, että kalaöljyn laadulla on tärkeä merkitys: sen tulee olla esteröityä, sillä peruskalaöljyt eivät ole yhtä tehokkaita.

ADD (Attention Deficit Disorder) tarkoittaa sitä, että tarkkaavaisuushäiriö esiintyy ilman ylivilkkautta. ADHD:ssä ovat molemmat piirteet mukana. Lyonin yliopiston ja Tel Avivin Sourasky Medical Centerin tutkijaryhmä jakoi 60 ADHD-lasta, iältään 8–13 vuotta, kolmeen ryhmään, joista yksi sai ravintolisänä fosfoseriiniä (300 mg) + esteröityä kalaöljyä (250 mg EPA + DHA), yksi perinteista kalaöljyä (250 mg EPA + DHA) ja yksi lumevalmisteita. Lasten tarkkaavuutta testattiin Test of Variables of Attention (TOVA) -menetelmällä.

Kalaöljyvalmisteet nostivat seerumin EPA- ja DHA-pitoisuudet 1,5–,2-kertaisiksi. Punasolujen omega-3-pitoisuus lisääntyi eniten fosfoseriinipitoista kalaöljyä saaneilla lapsilla.

Tarkkaavuutta ilmaisevat TOVA-pisteet paranivat kummassakin kalaöljyryhmässä, 94 % fosfoseriini-kalaöljyryhmässä ja 37 % tavallista kalaöljyä saavassa ryhmässä. Erityisesti lasten visuaalinen tarkkaavuus koheni. Lumeryhmässä ei havaittu muutoksia veren rasvahappojen koostumuksessa eikä TOVA-pisteissä. Tutkimussuunnitelma on luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Vaisman N, Kaysar N, Zaruk-Adasha Y, et al. Correlation between changes in blood fatty acid composition and visual sustained attention performance in children with inattention: effect of dietary n-3 fatty acids containing phospholipids. American Journal of Clinical Nutrition 2008; 87:1170-1180 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Göteborgin Kuningatar Silvian lastensairaalassa saatiin äskettäin erinomaisia tuloksia ADHD-lasten hoitamisesta rasvahappolisillä (lue lisää). ADHD:n ja ADD:n hoitaminen fosfoseriinillä ja esteröidyllä kalaöljyllä on perusteltua senkin vuoksi, että näihin häiriöihin liittyy suuri muiden samanaikaisten sairauksien, kuten masennuksen riski, jota nämä ravintolisät vähentävät. Lastenpsykiatrit ovat hanakoita määräämään lapsille psyykelääkkeitä, mutta niiden tehoa on suuresti liioiteltu. Maailman johtavan asiantuntijan professori William Pelhamin mukaan lääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Aikuisen ADD:sta ja ADHD:sta on ilmestynyt suomeksi erinomaisen hyvä kirja. Suosittelen sitä kaikille ADD:sta ja ADHD:sta kiinnostuneille.'

Leena Mannström-Mäkelä ja Kirsi Saukkola: Voimaannuttavan ohjaamisen käsikirja. Palmenia University Press 2008, 102 s. ISBN 978-951-570-742-0.

Aiheeseen liittyviä muita linkkejä:

Kanadalaistutkimus: ADHD:ssä rasvahappohäiriö
Kalaöljy lievittää joka toisen ADHD-lapsen oireita
E-EPA paransi koululaisten oppimis- ja keskittymiskykyä
Kalaöljy paransi koululaisten keskittymiskykyä
Ravintolisiä tutkitaan Englannin kouluissa
Odotusajan kalaöljy lisää lasten älykkyyttä
ADHD:n ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus

ADHD-Oireyhtymä