Lasillinen punaviiniä päivässä suojaa maksaa

Kohtuullinen punaviinin käyttö ei ole haitallista maksalle, päinvastoin, kertoo Kalifornian yliopiston (San Diego School of Medicine) uusi tutkimus. Siihen osallistui 12000 henkilöä, joista 7211 oli absolutisteja ja 4 543 alkoholin kohtuukäyttäjiä. Raportti julkaistaan kesäkuun Hepatology-lehdessä.

Punaviinin päivittäinen kohtuukäyttö vähensi alkoholista riippumattoman rasvamaksan riskin puoleen. Tämä maksatauti (engl. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) on lisääntynyt kaikkialla länsimaissa – myös Suomessa – väestön lihomisen ja tyypin 2 diabeteksen yleistymisen myötä. Pelkästään Yhdysvalloissa arvioidaan olevan 40 miljoonaa NAFDL-potilasta. Ja lisää tulee koko ajan. Vielä 20 vuotta sitten tauti oli lähes tuntematon.

Aikaisemmissa tutkimuksissa punaviinin edulliset vaikutukset terveyteen on yhdistetty resveratroli-nimiseen vahvaan polyfenoliseen yhdisteeseen, jota esiintyy luonnostaan viinirypäleen kuoren alla. Se suojaa rypäleitä muun muassa sienitaudeilta. Resveratrolia on pidetty "ranskalaisen paradoksin" selityksenä; tällä tarkoitetaan sitä, että Ranskassa on vähän sydäntauteja vaikka siellä herkutellaan rasvaisilla ruuilla. Niiden yhteydessä juodaan kuitenkin usein punaviiniä, jonka uskotaan suojaavan sydäntä.

Kalifornialaiset tutkijat päättivät selvittää, mikä vaikutus punaviinillä on maksaan. Yllätyksekseen he havaitsivat, ettei punaviinin kohtuukäyttö lisännytkään maksavaurioita, vaan päinvastoin suojasi niiltä. Esille tuli siis ajattelutavan muutos, paradigman vaihto.

"Verestä mitattujen maksaentsyymien pitoisuus aleni puoleen henkilöillä, jotka joivat päivittäin lasillisen punaviiniä", sanoo Jeffrey Schwimmer, gastroenterologian, maksatautien ja ravitsemuksen apulaisprofessori. Tulos pysyi samana vaikka tilastoanalyysissa kontrolloitiin sekoittavat tekijät kuten ikä, sukupuoli, rotu, koulutustaso, tulot, ruokavalio, kuntoilu, painoindeksi ja muita terveyteen vaikuttavia seikkoja. Kohtuullisesti olutta tai teräviä juovilla sitä vastoin ilmeni nelinkertainen riski saada rasvamaksa.

Resveratrolin määrä voi vaihdella suurestikin eri viinimerkkien välillä, 0,2-5,8 mg pullollista kohti. Lähes kaikissa tummissa punaviineissä - merlot, cabernet, zinfandel, shiraz pinot noir - on resveratrolia.

Tutkijat huomauttavat, ettei vielä tiedetä, johtuivatko nyt havaitut edulliset terveysvaikutukset punaviinin sisältämästä alkoholista vaiko sen muista ainesosista.

Pian julkaistava tutkimus pohjautuu kansalliseen National Health and Nutrition Examination Surveyhyn (NHANES), jota tekee Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ttutkimusta rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto National Institutes of Health National Research Service Award (NIH NRSA) ja National Center for Research Resources of the National Institutes of Health for the General Clinical Research Center at UC San Diego.

Karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta
Rasvamaksa ja insuliiniresistenssi (Diabetes ja lääkäri 2004)