Antioksidantit kohentavat ikäihmisten lihaskuntoa

Julkaistu 01.02.2004

Italialainen InChanti-tutkimus osoittaa, että ikääntyvät ihmiset hyötyvät ruoan lisänä nautituista antioksidanteista.

Tutkimuksen lähtökohtana oli se olettamus, että iän myötä lisääntyvä hapetusstressi heikentää lihaskuntoa ja että antioksidantit vastustavat hapetusstressiä ja kohottavat suorituskykyä. Tutkijat seurasivat 986 yli 65-vuotiaan henkilön antioksidanttien syöntiä ja mittasivat heidän lihaskuntoaan. Tulokset julkaistiin johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä.

Fyysistä suorituskykyä kuvasivat arkiset toimet, kuten kävelynopeus, kyky nousta ylös tuolista ja säilyttää tasapaino seistessä. Polvien suoristusvoimaa mitattiin dynamometrillä. Antioksidanttien (A-, C- ja E-vitamiinien sekä ß-karoteenin) saantia selvitettiiin kyselylomakkeella, nimeltään The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Verestä mitattiin E-vitamiinin pitoisuus.

Kävi ilmi, että runsas antioksidanttien syönti ja niiden pitoisuus veressä korreloivat fyysiseen suorituskykyyn.

Cesari M, Pahor M, Bartali B et al. Antioxidants and physical performance in elderly persons: the Invecchiare in Chianti (InCHIANTI) study Am J Clin Nutr 2004 79: 289-294. [Abstract]

Tri Tolosen kommentti

Suomessa alettiin yli 20 vuotta sitten kiistellä siitä, tulisiko ihmisten käyttää antioksidantteja ruoan lisänä vai ei. Tohtorit Arstila, Jaakkola ja Tolonen toivat yleiseen tietoisuuteen vapaat radikaalit, hapetusstressin ja antioksidantit. He suosittelivat antioksidanttien nauttimista, mutta ns. virallinen taho asettui vastustamaan niitä. Vastustus on jatkunut näihin päiviin asti. Uusi tutkimus tukee vitamiinilääkäreiden kantaa asiassa.

Viime vuosina on käynyt ilmi, että hapetusstressi on mukana lähes kaikissa kroonisissa sairauksissa, mukaanlukien masennus ja muut mielenterveyden häiriöt. Antioksidanttien käytölle on siis löytynyt runsaasti tieteellistä tukea.

Samansukuisia tutkimuksia

Antioksidantit suojaavat ikääntyvien näköä
Antioksidantit vähentävät syövän riskiä 29 %
Antioksidantit vähentävät syöpäkuolemia 31 %
Antioksidantteja astman hoitoon