Omega-3-rasvahapot lisäävät tyttöjen älyä enemmän kuin poikien

Rasvaisen kalan omega-3-rasvahapot lisäävät lasten älykkyyttä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vaikutus on vahvempi tytöillä kuin pojilla. Tiedot perustuvat lähes 4 000 6–16-vuotiaan lapsen ja nuoren älykkyystestin analyysiin. Tuloksista raportoivat muun muassa New Scientist ja Daily Telegraph.

Tohtori William Lassek (University of Pittsburgh) esitti uudet tutkimustulokset tällä viikolla Japanissa Kyotossa Human Behaviour and Evolution Societyn kokouksessa. Omega-3-rasvahappojen syönti lisäsi tyttöjen älykkyysosamäärää yhdellä (prosentilla), vaikka perimän ja koulutuksen ja muiden sekoittavien tekijöiden vaikutus eliminoitiin. Omega-3:t lisäsivät myös poikien älykkyyttä, mutta puolta vähemmän kuin tyttöjen.

Tutkijat uskovat, että naiset käyttävät hyväkseen omega-3-rasvahappoja eri tavalla kuin miehet. Lapsuuden ja nuoruuden aikana naiset keräävät omega-3:a lantion ja reisien seutuun, mikä valmistaa heitä lasten saantiin. Nämä alueet toimivat ”rasvahappopankkina”, tulkitsee Lassek.

Hänen tutkimuksensa kertoo myös, että tyttöjen ÄO-tulokset olivat sitä huonompia mitä enemmän he söivät omega-6-rasvahappoja (suhteessa omega-3:een). Omega-6:ta on erityisesti auringonkukka-, maissi-, soija-ja rypsiöljyissä. [Rypsiöljy sisältää kaksin verroin omega-6:tta omega-3-een verrattuna. Kaiken lisäksi rypsiöljyn omega-3, ALA, on tehotonta kalaöljyn omega-3:een verrattuna. Lue lisää.]

"Aivot ja keho kykenevät käyttämään rajoitetusti hyväkseen rasvahappoja. Omega-6:t syrjäyttävät omega-3:a”, sanoo psykiatri Joseph Hibbeln Yhdysvaltain terveysvirastosta (National Institutes of Health in Bethesda, Maryland).

Daily Telegraph 25.6.2008

Aiheeseen liittyviä muita uutisia

Kalansyönti lisää teinipoikien älykkyyttä
Kalaöljy lisää lasten älykkyysosamäärää
Kalansyönti odotusaikana lisää lapsen älykkyyttä
Odotusaikana otettu kalaöljy edistää lapsen kehitystä
Kalaöljy parantaa lasten oppimisvaikeuksia
Omega-3-rasvahapot lisäävät harmaita aivosoluja
E-EPA parantaa lasten oppimis- ja keskittymiskykyä
Kalaöljy auttaa raskaus- ja imeytysajan masennukseen
Raskausajan masennus: Psykologin uusi näkökulma
Raskausajan ravintolisät
E-EPAsta kerrotaan suomeksi Wikipediassa
Omega-3-tutkimuksia masennuksessa (taulukko)
E-EPAn vaikutus hermosolun kalvolla
E-EPAn vaikutusmekanismeja aivoissa
Nuorison ruokatavat ja psyykkiset häiriöt