Joka kymmenes saa hiljaisen aivoinfarktin

Hiljaiset aivoinfarktit ovat yleisempiä kuin on uskottu, osoittaa Bostonin yliopiston julkaisema aivojen kuvantamistutkimus. Hiljaisia infarkteja on ollut 7 prosentilla 30-49-vuotiaista ja 10 prosentilla 62-vuotiaista. Iän myötä infarktien riski kasvaa. 70–89-vuotiaista niitä on ollut jo 15 prosentilla. Riskiä voidaan vähentää ottamalla ravintolisänä karnosiinia. Se suojaa aivoja aivohalvauksen seuraamuksilta, osoittavat Michigan State Universityn neurologien tutkimukset. E-EPA-kalaöljy puolestaan vähentää aivohalvauksen uusiutumisen riskiä.

Bostonin yliopiston neurologian apulaispofessori Sudha Seshadrin työryhmä kuvasi yli 2000 30–89-vuotiaan ihmisen aivot. Heillä ei ollut esiintynyt mitään oireita, jotka viittaisivat sairastettuun aivotautiin. Hiljaisten infarktien merkit todettiin keskimäärin 11 prosentilla tutkituista; eniten niitä oli – yli 15 prosentilla – 70–89-vuotiailla. Aivoinfarkteja oli eniten henkilöillä, joilla oli myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kuten kohonnut verenpaine, sydämen rytmihäiriöitä (eteisvärinää), veren kohonnut homokysteiinipitoisuus ja kaulavaltimon ahtauma. Yli puolet (52 %) infarkteista sijaitsi basaaliganglioissa, 35 % subkorteksissa, 2 % pikkuaivoissa ja 0,5 % aivorungossa. Tulokset julkaistaan marraskuun Stroke-lehdessä.

Tutkijat korostavat riskitekijöiden tunnistamista, ennaltaehkäisyä ja varhaista diagnostiikkaa. Ne ovat tärkeitä, sillä hiljaiset aivoinfarktit ennustavat varsinaisen aivohalvauksen riskiä ja henkisten toimintojen heikkenemistä.

Tutkimuksen uutisoi mm. Reutershealth.

Stroke-lehti julkaisi kesäkuussa 2008 ruotsalaistutkimuksen, jonka mukaan masennus lisää yli 85-vuotiaiden aivohalvauksen riskiä. Masennuksella ja aivohalvauksella on monia yhteisiä nimittäjiä.

Liebetrau M, Steen B, Skoog I. Depression as a Risk Factor for the Incidence of First-Ever Stroke in 85-Year-Olds Stroke. 2008;39:1960-1965; published online before print May 1 2008 , doi:10.1161/STROKEAHA.107.490797 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Bostonin yliopiston uusi tutkimus (2009) vahvistaa näitä havaintoja. Suosittelen karnosiinin käyttöä ravintolisänä ehkäisemään aivohalvausta ja antamaan sitä myös hoidoksi. E-EPA puolestaan vähentää aivohalvauksen uusiutumisen riskiä noin 20 % (lue lisää). E-EPA ehkäisee myös masennusta ja korjaa kaulavaltimon paksuuntumista.

Karnosiinia aivohalvauksen hoitoon
Karnosiini ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta aiheuttavia sytokiineja