Miniaivohalvaus eli TIA

Harva tunnistaa oireet ja ymmärtää hakeutua ajoissa hoitoon

Useimat ihmiset eivät tunne miniaivohalvauksen (TIA) oireita, osoittaa uusi Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus. Vain 9 % haastatelluista ihmisistä osasi kertoa, minkälaisia oireita TIA aiheuttaa. TIA tulee sanoista Transient Ischemic Attack eli tilapäinen aivojen hapenpuutekohtaus.

"TIA on aivohalvaus, joka pysähtyy ennen kuin siitä kehittyy varsinainen aivohalvaus", sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, tohtori S. Claiborne Johnston, joka johtaa Kalifornian yliopiston aivohalvausyksikköä. San Franciscossa. "TIA:ssa aivohalvaus alkaa, mutta jostakin syystä verenkierto normaalistuu itsestään. TIA on vaarallinen ja siihen tulisi suhtautua vakavasti. TIA voi tulla uudestaan ja edetä varsinaisen aivohalvauksen asteelle", hän sano.

Useimmat ihmiset vähättelevät TIA:n oireita, kun ne häviävät itsestään. Kuitenkin 11 %:lle TIA:n kokeneista tulee kolmen kuukauden kuluessa varsinainen aivohalvaus. "TIA:n oireita kokeneen ihmisen pitäisi hakeutua heti hoitoon, sillä meillä on lääkkeitä, jotka voivat ehkäistä uuden aivohalvauksen tulon", Johnston korostaa.

Hänen työryhmänsä haastatteli vuonna 1999 puhelimitse yli 10 000 aikuista, jotka oli valittu satunnaisesti. Vähän yli 3 % oli kokenut TIA:n oireita, mutta eivät olleet käyneet niiden vuoksi lääkärissä. TIA-diagnoosin saaneista 64 % oli käynyt lääkärissä vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta, mutta 16 % meni lääkäriin vasta viikon kuluttua.

Oireet

TIA:n ja varsinaisen aivohalvauksen oireet ovat hyvin samankaltaisia:
-Äkillinen puutuminen tai heikkous kasvojen, ylä- tai alaraajan alueella, etenkin toispuoleisena.
-Äkillinen sekavuustila, puheen vaikeutuminen ja vaikeutta puheen ymmärtämisessä
-Äkillinen tois- tai molemminpuolinen näköhäiriö
-Äkillinen huimaus, tasapaino- tai koordinaatiohäiriö, vaikeus kävelyssä.
-Äkillinen kova pänsärky ilman muuta selvää syytä.

Oireet voivat kestää puolesta minuutista useaan tuntiin. Mitä kauemmin ne kestävät, sitä vakavampi juttu.

Neurology 2003;60:1429-1434.

Suomessa noin 14 000 ihmistä saa joka vuosi varsinaisen aivohalvauksen. Elossa on noin 50 000 aivohalvauksen kärsinyttä suomalaista. TIA-kohtausten todellista määrää ei tiedetä, koska läheskään kaikki eivät käy tutkimuksissa niiden vuoksi. Aivohalvaus on kallein kansantautimme, koska se kohtaa usein vielä työikäisiä ihmisiä.

Hiljaiset aivoinfarktit ovat yleisiä ikääntyvillä
Aivohalvaus- tri Tolosen katsausartikkeli