E-EPA ehkäisee ja hoitaa stressiä ja masennusta

Neurotieteilijät ovat selvittäneet E-EPAn hormonaalisia vaikutusmekanismeja aivoissa. Stressi voi laukaista masennuksen, joten E-EPA ehkäisee myös sitä. E-EPA tasapainottaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin (HPA-axis) hormoneja. Muut tutkimukset tukevat näitä kanadalaisia ja espanjalaisia havaintoja.

Farmaseuttista kalaöljyä E-EPAa tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa, myös Kuopion ja Jyväskylän yliopistoissa. Viime vuosina sen on osoitettu hoitavan tehokkaasti ja turvallisesti masennusta, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, nuorten henkilöiden skitsofreniaa, kroonista väsymystä ja muita mielenterveyden häiriöitä. Tutkijoita kiinnostaa, millä biokemiallisilla mekanismeilla EPA toimii aivoissa.

Tässä tutkimuksessa EPAn etyyliesteriä (E-EPAa) annettiin rotille, joille oli aiheutettu stressiä ruiskuttamalla niiden aivoihin tulehdusta aiheuttavaa sytokiinia, interleukiini-IL-betaa (IL-1beta). E-EPA lievitti stressin oireita ja ahdistusta. E-EPA vähensi muun muassa stressihormoni kortisonin pitoisuutta rottien veressä.

Rotille annettiin yhdessä E-EPAn kanssa ja erikseen myös helokkiöljystä tunnettua GLA-rasvahappoa (gammalinoleenihapon etyyliesterinä) ja erikseen myös arakidonihappoa (AA), mutta niillä ei ollut juuri lainkaan vaikutusta IL-1:n aiheuttamaan käytöshäiröön ja/tai kortisonin pitoisuuteen. GLA kuitenkin vähensi tulehdusta osoittavien markkereiden määrää veressä. Yksin annettuna AA lisäsi tulehdusmuutoksia, nosti seerumin kortisonia ja lisäsi ahdistusoireita.

IL-1 -ruiske hidasti rottien kasvua, mutta E-EPAn anto (yksin ja yhdessä GLA:n kanssa) palautti sen ennalleen.

Etyyli-EPA tuottaa aivoissa hyödyllisiä eikosanoideja ja välittäjäaineita, joiden avulla se näyttää ehkäisevän ja korvaavan tulehdusta aiheuttavien sytokiinien haittavaikutuksia immuuni- ja hormonijärjestelmässä sekä käytöksessä. Artikkelin voi lukea maksutta kokonaisuudessaan klikkaamalla tähän. Uusi samojen tutkijoiden raportti vahvistaa edellä esitetyt tulokset (lue lisää).

1. Song C, Li XW, Leonard BE, Horrobin DF. Effects of dietary n-3 or n-6 fatty acids on interleukin-1beta-induced anxiety, stress and inflammatory responses in rats. J Lipid Res. 2003 Jul 1 [PubMed] Full text
2. Song C, Li X, Kang Z, Kadotomi Y. Omega-3 Fatty Acid Ethyl-Eicosapentaenoate Attenuates IL-1beta-Induced Changes in Dopamine and Metabolites in the Shell of the Nucleus Accumbens: Involved with PLA2 Activity and Corticosterone Secretion. Neuropsychopharmacology 2006 Jun 14; [PubMedPlus] [Free Full Text]
3. Song C, Li XW, Leonard BE, Horrobin DF. The comparison of changes in behavior, neurochemistry, endocrine, and immune functions after different routes, doses and durations of administrations of IL-1beta in rats. Pharmacopsychiatry. 2006;39(3):88-99 [PubMedPlus]

Tri Tolosen kommentti:

Valencian yliopiston farmakologien ja Harvardin yliopiston ravitsemustutkijoiden (Pischon ym. 2003) raportti vahvistaa näitä havaintoja. Kaksisuuntaisessa masennuksessa potilaan HPA-akselin (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin) hormoneissa on tasapainohäiriö, jota E-EPA näyttää korjaavan. Professori Joseph Hibbelnin töiden mukaan omega-3:n anto voi hillitä myös väkivaltaista käytöstä. Uusi tutkimus osoittaa, että omega-3-hoito voi vähentää bipolaaristen masennuspotilaiden ärtyneisyyttä.

Omega-3-rasvahapot, erityisesti EPA, ehkäisevättulehdusta, mikä näkyy tulehdusta osoittavien sytokiininen normaalistumisena myös masentuneilla ihmisillä ja muilla potilailla. Tällaisia tulehdusmarkkereita ovat C-reaktiivinen proteiini (CRP), interleukiinit 6, 8 ja 10 (IL6, IL8, IL10) ja tuumorenekroositekijät (sTNF-R1 and R2), jotka ovat koholla lähes kaikissa kroonisissa sairauksissa, kuten suolisto- ja sydän- ja verisuonitaudeissa.

Stressi, masennus ja tulehdus liittyvät monin biologisin mekanismein toinen toisiinsa. Se näkyy muun muassa sydänpotilailla. Masennuksen yhteyttä muihin sairauksiin selittää eritoten ns. cAMP-signaalitransduktiohypoteesi (Horrobin ja Bennett 1999).

Pischon T, Hankinson SE, Hotamisligil GS, Rifai N, Willett WC, Rimm EB. Habitual Dietary Intake of n-3 and n-6 Fatty Acids in Relation to Inflammatory Markers Among US Men and Women. Circulation. 2003 Jun 23 [Epub ahead of print] [PubMed]

Kysymyksiä ja vastauksia E-EPA:sta
Kalaöljyn käyttö odotusaikana lisää lapsen älykkyyttä
EPAn vaikutukset aivoissa
Uusi käsitys skitsofreniasta