Kiukkuisuus vanhentaa

Aggressiivisuus, vihamielisyys ja kiukkuisuus vanhentavat ihmistä ennenaikaisesti, ilmenee Harvardin yliopiston tutkimuksesta. Vanhenemismuutoksia havaittin eritoten keuhkoissa. Syynä lienevät muutokset stressihormoneissa, arvelevat tutkijat. Muiden tutkimusten mukaan ravintolisät tasapainottavat stressihormoneja.

Ihmiset, jotka eivät kykene hillitsemään itseään saavat muita herkemmin pysyviä keuhkomuutoksia, sanovat tutkijat Thorax-lehdessä. Tutkijat selvittävät parhaillaan ilmiön biokemiallisia mekanismeja. Tutkimusta selostavat mm. ReutersHealth ja Daily Mail, jonka painos on kolme miljoonaa.

Ennestään tiedetään, että vihamielisyys ja kiukku ovat yhteydessä terveysongelmiin. Jatkuva stressihormonien eritys vereen supistaa valtimoita, jolloin verenkierto vaikeutuu, verenpaine nousee, päätä särkee, suolisto ei toimi kunnolla ja voi ilmaantua ihottumaa, selittävät tutkijat. Mutta ei siinä kaikki. Vihamielisyys voi myös laukaista masennuksen, sydänkohtauksen tai aivohalvauksen.

Harvardissa oli tutkittu 670 miestä vuonna 1986 osana kansallista ikääntymistutkimusta. Terveystutkimuksessa mitattiin mm. keuhkojen toimintaa ja annettiin "kiukkuisuuspisteitä" (hostility score). Miesten terveydentilaa seurattiin sitten kahdeksan vuotta, jona aikana mm. keuhkojen toimintakyky mitattiin kolme kertaa. Heti alussa korkeat "kiukkupisteet" saaneiden miesten keuhkotestit osoittivat muita huonompia lukemia ja ne huononivat muita enemmän seuruun kuluessa. Tutkijat elimivoivat sekoittavien tekijöiden, kuten tupakoinnin vaikutuksen mittauksiin.

Tuloksia pidettiin niin merkittävinä, että tri Paul Lehrer laati niistä päääkirjoituksen Thorax-lehteen. "Lisääntyneellä vihamielisyydellä saattaa olla erityisen haitallisia vaikutuksia koko ihmiseen", hän kirjoittaa. "Kiukkuisuus heijastaa usein persoonallisuuden vääränlaista virittymistä, joka joissakin tapauksissa johtaa tyytymättömyyteen avio- tai työsuhteissa tai molemmissa ", hän sanoo. "Vaikka kroonisen kiukun täsmälliset biokemialliset vaikutustavat eivät olekaan vielä täysin selvillä, ei ole vaikea ymmärtää kuinka ne kuluttavat ihmistä myös fyysisesti". Aikaisemmissakin tutkimuksissa on ilmennyt, että mielialan vaihtelut näkyvät huonontuneina keuhkojen toimintoina.

Lehrerin mukaan kiukkuisuus ja vihamielisyys muuttavat neurologisia ja hormonaalisia reaktioita, jotka haittaavat immuunijärjestelmän toimintaa ja tuottavat kroonista tulehdusta, inflammaatiota. "Ei todellakaan ole helppoa löytää sellaista sairautta, jonka oireiden vakavuuteen, esiintymistiheyteen ja uusiutumiseen tunteet ja stressi eivät vaikuttaisi", Lehrer sanoo.

British Association of Anger Management sanoo, että ihmiset ilmaisevat vihaansa kahdella tavalla: joko räjähtämällä ulospäin tai hautomalla sisäänpäin. Ulospäin räjähtävät tyypit siirtyvät nopeasti vihasta raivoon, mikä voi vahingoittaa lähipiiriä ja heitä itseään. Sisäänpäin kääntyvät tyypit hautovat vihaansa pitkiä aikoja, ja mitä pitempä tila kestää, sitä haitallisempaa se heille on.

Lähde
Daily Mail 31.8.2006

Tohtori Tolosen kommentti

Ravintolisien vaikutusta mielialaan tutkitaan vilkkaasti. Englannissa väkivaltaisten nuorisovankien aggressiivisuus ja vihamielisyys väheni merkitsevästi tavintolisillä. Yhdysvalloissa Pittsburghin yliopiston psykiatrit uskovat karnosiinilisän (2000 mg/vrk) vaikuttavan suotuisasti mielialahäiriöihin (lue lisää). Saman yliopiston psykiatrit suosittavat monipuolista ravitsemushoitoa erityisesti naisten masennukseen. Yhdysvaltain terveysviraston psykiatri Joseph R. Hibbeln puolestaan selostaa omega-3-rasvahappojen vaikutusta hermoston toimintaan ja aggressiivisuuteen ja vihamielisyyteen TV-dokumentissa "Totuus omega-3:sta" ja vielä perusteellisemmin tuoreessa katsauksessaan. Muiden tutkimusten mukaan rasvahappovalmisteiden – eritoten E-EPAn – säännöllinen käyttö vaimentaa stressihormonien (ACTH):n) ja tulehdussytokiinien eritystä aivoissa (lue lisää).

Hibbeln JR, Ferguson TA, Blasbalg TL. Omega-3 fatty acid deficiencies in neurodevelopment, aggression and autonomic dysregulation: opportunities for intervention. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):107-18 [PubMed][Free Full Text]
Miguelez M, Anisman H, Weber JM, Merali Z. Effects of acute or chronic omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acid treatment on behavioral, neuroendocrine and cytokine changes elicited by exogenous interleukin-1beta challenge. J Neuroimmunol. 2006 Aug 24; [PubMedPlus]

Muita aiheeseen liittyviä tutkimusraportteja:

Stressi: Naisten ja miesten ovat erilaisia
Stressi: E-EPAn vaikutusmekanismit
E-EPA ehkäisee ja hoitaa stressiä
Omega-3:t hillitsevät väkivaltaista käytöstä