Skitsofrenian rasvahappo- ja antioksidanttihoito

Kliininen tutkimus Intiasta

Tässä tutkimuksessa 33 skitsofreniaa sairastava potilasta sai neljä kuukautta aamuin illoin EPA/DHA-seosta (180/120 mg) sekä 400 mg E-vitamiinia ja 500 mg C-vitamiinia. Heidän kliininen tilansa parani merkittävästi.

Tutkijat mittasivat punasolujen solukalvojen rasvahappoja, plasman lipidiperokseja (härskiintymistuotteita) ja seurasivat potilaiden kliinistä tilaa kolmella arviointiasteikoilla, joita kutsutaan nimillä BRPS (brief psychiatric rating scale), PANSS (positive and negative syndrome scale) ja Henrich's Quality of Life (QOL) Scale. Laboratoriokokeissa verrokkeina oli 45 tervettä henkilöä.

Rasvahappohoito nosti merkittävästi solukalvojen monityydyttymättömien rasvahappojen pitoisuuksia, jotka alussa olivat verrokkeja matalammat. Pitoisuudet nousivat korkeammiksi kuin lähtöluvut ja verrokkien arvot. Samalla potilaiden psykoosi lieveni kaikilla arviointimenetelmillä mitattuna. Kun lisäravinteet lopetettiin, vähenivät punasolujen ja seerumin rasvahappopitoisuudet takaisin lähtötasolleen neljän kuukauden kuluessa, mutta kliinisesti heidän tilansa pysyi hyvänä. Hoidosta ei aiheutunut mitään sivuvaikutuksia.

Rasvahappohoito on erittäin tehokas apu skitsofreniaan, kirjoittavat tutkijat tässä Schizophrenia Research -lehdessä julkaistussa raportissaan.

Useissa tutkimuksissa on jo tätä ennenkin osoitettu, että skitsofreniaa sairastavien potilaiden punasoluissa ja aivoissa on puutetta tietyistä rasvahapoista, nimittäin arakidonihaposta (AA), eikosapentaeenihaposta (EPA), dokosaheksaeenihaposta (DHA) ja (dokosapentaeenihaposta DPA). Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että noin 40 % potilaista selviää ilman synteettisiä lääkkeitä, kun he ottavat 2 g/vrk E-EPA:a.

Tämä uusi tutkimus todistaa rasvahappo- ja antioksidanttihoidon korjaavan laboratoriokokeissa havaitut puutteet ja tehoavan myös kliinisesti skitsofreniaan. Antioksidantit (C- ja E-vitamiini) liitettiin rasvahappohoitoon, koska skitsofreenikon aivoissa riehuu voimakas hapetusstressi.

Arvindakshan M, Ghate M, Ranjekar PK, Evans DR, Mahadik SP. Supplementation with a combination of omega-3 fatty acids and antioxidants (vitamins E and C) improves the outcome of schizophrenia. Schizophrenia Research 2003 Aug 1;62(3):195-204. [PubMed]

Tapausselostus: syvä skitsofrenia parani E-EPA:lla
EPA:n vaikutukset aivoissa
Kysymyksiä ja vastauksia E-EPA:sta