Kolmannes oireista psykosomaattisia

Enemmän kuin joka kolmas yleislääkärin vastaanotolle vievä oire on luonteeltaan psykosomaattinen, osoittaa uusi Psychosomatics-lehdessä julkaistu tutkimus. Lääkäri ei löydä potilaasta mitään fyysistä vikaa, vaikka tämä usein valittaa vaivoja. Yleisimmin valitetut oireet olivat kipu, (yleisimmin selkä- tai raajakipu) ja päänsärky. Muita tavallisia oireita olivat yskä ja hengitysvaikeus. Joka neljäs potilas kertoi vielä 12 kuukauden kuluttua kärsivänsä samoista oireista.

"Oire voi silti olla aito ja siihen pitää suhtautua vakavasti", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Kurt Kroenke. "Laboratorio- ja muita tutkimuksia tarvitaan, mutta niiden negatiiviset tulokset eivät merkitse sitä, etteikö potilas tarvitsisi hoitoa", hän jatkaa.

Yhdysvalloissa Indiana University School of Medicinessä ja Saksassa Heidelbergissa toimivan Kroenken työryhmä on julkaissut aiheesta 151 tutkimusta. Tässä työssä se analysoi 289 yleislääkärin vastaanotolla käyneen potilaan tiedot. Potilaat olivat valittaneet yhteensä 433 erilaista oiretta.

Vain 52 %:ssa lääkäri kykeni toteamaan jonkin elimellisen syyn oireisiin. Kymmenessä prosentissa oireet luokiteltiin psykiatrisesta syystä johtuviksi. Noin 37 % oireista luokiteltiin - paremman puutteessa - psykosomaattisiksi. Toisin sanoen, niiden syy jäi selvittämättä.

Mitä potilaan tulisi tehdä, ellei lääkäri löydä hänestä mitään elimellistä tautia tai vikaa? Potilaan kannattaa kertoa huolensa lääkärille ja neuvotella siitä, tarvitaanko jokin tietty tutkimus vai ei. Potilaan tulisi sanoa, epäileekö tai pelkääkö hän jotakin tiettyä tautia. Ellei sitä todeta, tilanne voi olla huojentava. Ainakin puolet niistä potilaista, joista ei löydetä elimellistä vikaa huolimatta useita itsepintaisista oireista, potee ahdistusta ja masennusta, tutkijat kirjoittavat. Niiden hoito voi lievittää myös fyysisiä oireita.

Khan AA, Khan A, Harezlak J, Tu W, Kroenke K. Somatic symptoms in primary care: etiology and outcome. Psychosomatics. 2003;44(6):471-8. [PubMed]

Tri Tolosen kommentti

Suomessa havaittiin äskettäin, että 15 % yli 70-vuotiaista naisista syö masennuslääkkeitä. Niillä hoidetaan ilmeisesti usein erilaisia psykosomaattisia oireita ja yksinäisyydestä aiheutuvia ongelmia. Noin 15 %:lla yli 70-vuotiasta naisista on kuitenkin piilevää B-vitamiinien puutetta, jota masennuslääkitys ei poista. Lääkitseminen on siis taitovirhe.

Jos psykosomaattisiin vaivoihin välttämättä halutaan ottaa pillereitä tai kapseleita, suosittelen mieluummin vitamiineja, hivenaineita, amino- ja rasvahappoja kuin synteettisiä psyykenlääkkeitä, sillä niihin jää helposti kuokkuun loppuiäksi. Esimerkiksi fibromyalgiaa ja kroonista väsymysoireyhtymää potevat henkilöt (useimmiten naiset) raportoivat spontaanisti, että B-vitamiinit, karnosiini ja farmaseuttinen kalaöljy E-EPA nostavat kipukynnystä, jolloin erilaiset kiputuntemukset vähenevät ja psyykkinen energia ja vireys lisääntyvät.