Parkinsonlääke levodopa (L-dopa) nostaa homokysteiiniä

Lääkitys lisää dementian ja sydänkohtausten vaaraa. Neurologit suosíttelevat suojaksi homokysteiiniä alentavia vitamiineja.

Levodopa (L-dopa) on tehokas lääke Parkinsonin tautiin, joskin se ajan oloon menettää tehoaan. Nyt on paljastunut uusi ja yllättävä sivuvaikutus: Lääke näet nostaa homokysteiiniä, joka puolestaan lisää masennuksen, dementian, aivohalvauksen ja sydäninfarktin riskiä. Ennestään tiedetään, että Parkinson-potilaiden homokysteiini on koholla, mikä lisää masennuksen ja dementian vaaraa. Joka kolmas potilas tylsistyy. Uutta on se, että levodopa nostaa homokysteiiniä entisestään. Tutkimus julkaistiin tammikuun Archives of Neurology -lehdessä.

Veren homokysteiinin, foolihapon ja B12-vitamiinin pitoisuus mitattiin 235 Parkinsonpotilaalta, joista 201:lla oli levodopalääkitys ja 34:lla ei. Levodopaa käyttävien seerumin homokysteiini oli keskimäärin 16 µmol/l ja verrokkien 12 µmol/l. [Ihannelukema on 7 µmol/l, ja jokainen mikromoolin nousu lisää sydän- ja verisuonitaudin, muistinmenetyksen ja masennuksen vaaraa.]

Seerumin foolihapon ja B12-vitamiinin pitoisuuksissa ei ollut eroja potilasryhmien välillä, joten heidän ruokavalionsa ei selittänyt eroja homokysteiinissä. Sen nousu johtui levodopasta, tulkitsivat tutkijat.

Levodopaa saaneilla potilailla oli ollut lähes kaksi kertaa enemmän sydänkohtauksia kuin verrokeilla. Tutkijat ovat nyt huolestuneita levodopan "uusista" vaaroista. Lääkitys on kuitenkin tarpeen, eikä sitä pidä lopettaa, he huomauttavat. Mutta potilaiden on syytä ottaa suojaksi homokysteiiniä alentavia vitamiineja, joita ovat foolihappo, B6- ja B12-vitamiini.

Rogers JD, Sanchez-Saffon A, Frol AB, Diaz-Arrastia R. Elevated plasma homocysteine levels in patients treated with levodopa: association with vascular disease. Arch Neurol. 2003 Jan;60(1):59-64. [Medline]

Dr Tolosen kommentti:

Suomen kaikissa kliinisissä laboratorioissa mitataan veren homokysteiiniä. Parkinsonpotilaiden tulisi mielestäni tutkittaa se ja, jos lukema on oly 7 µmol/l, heidän tulisi ottaa foolihappon, B6- ja B12-vitamiinin yhdistelmää tai monivitamiinia. Noin 10 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia.

Nyt julkaistu havainto Parkinsonin taudin ja homokysteiinin välisistä suhteista ei ole aivan uusi (1,2). Tautia sairastavien potilaiden veren homokysteiinitaso on normaalia korkeampi, kuten nyt julkaistussa tutkimuksessa 34 ilman levodopaa olleilla potilailla (1, 2). Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, jolloin yhteys levodopan ja homokysteiinin välillä osoitetaan.

1. Widner B, Leblhuber F, Frick B ym. Moderate hyperhomocysteinaemia and immune activation in Parkinson's disease. J Neural Transm. 2002 Dec;109(12):1445-52. (Medline)
2. Zhu BT. On the mechanism of homocysteine pathophysiology and pathogenesis: a unifying hypothesis. Histol Histopathol. 2002 Oct;17(4):1283-91. (Medline)

Tri Tolosen katsaus homokysteiiniin
Tri Tolosen katsaus Parkinsonin tautiin