Parkinsonin tauti: Ylimääräiset geenit syynä perinnölliseen muotoon

Parkinsonin tauti on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta sitä kuitenkin esiintyy. Silloin sen uskotaan olevan perinnöllinen. Aikaisemmin on jo löydetty tietty geenimutaatio, joka on ilmeisesti syyllinen. Nyt tutkijat havaitsivat, että näiden viallisten geenien ylimääräiset kopiot lisäävät taudin vaaraa. "Pelkää liika synukleiini johtaa sairastumiseen", sanovat tutkijat. Tulokset julkaistiin tänään Science-lehden erikoisnumerossa.

Alfa-synukleiini-geenin (SNCA) mutaatiota esiintyy suvuissa, joissa onm nuorella iällä ilmaantuvaa Parkinsonin tautia. Mutta nyt tohtori Andrew B. Singletonin johtama tutkijaryhmä – National Institute on Aging, Bethesda, Maryland – raportoi löytäneensä Parkinson-suvun, jossa ei ole SNCA-mutaatiota, vaan tietyssä kromosomissa ilmenevä geenin ylimääräinen kopio.

Tässä suvussa tauti alkaa varhain, se etenee tavallista nopeammin ja johtaa varhain dementiaan. Muutoin taudin oireet ovat tavanomaisia. SNCA-proteiini on osana ns Lewyn hiukkasissa, joita tavataan Parkinson-potilailla. Kukaan ei vielä tiedä mikä tämän valkuaisaineen funktio on, mutta tutkijoita yrittävät selvittää asiaa.

Science Web Supplement, October 31, 2003.

Tri Tolosen kommentti

Parkinsonin tautia hoidetaan useilla eri lääkkeillä, jotka lievittävät oireita, mutta mikään niistä ei kykene pysäyttämään sen etenemistä. Äskettäin havaittiin, että yleisimmin käytetty lääke, levodopa, nostaa homokysteiinin pitoisuutta, mikä saattaa jouduttaa muistin heikkenenemistä ja tylisitymistä. Suosittelen Parkinson-potilaille lisäravinnehoidoksi aivosoluja suojaavia antioksidantteja (esimerkiksi karnosiinia 400–800 mg/vrk)), farmaseuttista kalaöljyä E-EPAa, vihreää teetä ja muita taudin kulkua hidastavia valmisteita. Kerron nistä enemmän alla olevassa linkissä sekä uudessa kirjassani.

Entä voiko ravitsemushoito vaikutta viallisiin geeneihin? Sellainenkin mahdollisuus on olemassa (lue raportti).

Parkinsonlääke nostaa homokysteiiniä
Parkinsonin taudin täydentävä ravitsemushoito