Parkinsonlääkkeestä Alzheimerin tautia?

Noin 10 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia. Suurimmalla osalla potilaista muisti heikkenee taudin edetessä ja valitettavan suuri osa heistä dementoituu. Tähän asti on luultu, että itse tauti heikentää muistia. Nyt on kuitenkin ilmennyt, että myös lääkitys vie muistia ja lisää tylsistymisen vaaraa. Äskettäin havaittiin, että L-Dopa kohottaa homokysteiiniä, mikä lisää dementian vaaraa. Nyt toisen lääkkeen on todettu lisäävän Alzheimerin taudille tunnusomaisten ß-amyloidipaakkujen muodostusta aivoissa.

Noin 5 - 10 prosenttia potilaista saa antimuskariinilääkitystä, jonka tarkoituksena on ehkäistä vapinaa, helpottaa virtsarakon toimintaa ja ehkäistä masennusta. Lääke estää tiettyä välittäjäainetta, asetyylikoliinia, jolloin aivoihin alkaa ilmaantua ß-amyloidipaakkuja. Tutkimusta julkaistiin Annals of Neurologyssa ja seitä selostaa myös tuore Nature.

Parkinsonpotilailla, jotka ovat käyttäneet antimuskariinia yli kaksi vuotta todettiin kaksi kertaa verrokkeja enemmän proteiinia, joka aiheuttaa aivoissa seniilejä paakkuja, raportoi tohtori Elaine Perryn johtama tutkijaryhmä Newcastlen General Hospitalista.

Perryn työryhmä analysoi 120 potilaan tiedot British brain bankista (aivopankista). Kellekään potilaista ei kehittynyt vielä tässä tutkimuksen vaiheissa Alzheimerin taudin oireita. Antimuskariinilääkitystä käytetään nykyään ehkä entistä vähemmän myös sen aiheuttaman sekavuuden vuoksi.

Neurologit ovat huolissaan uusista havainnoista, sillä miljoonat ihmiset - ei ainoastaan parkinsonpotilaat - kaikkialla maailmassa ottavat lääkkeitä, jotka estävät asetyylikoliinia. Tällaisia lääkkeitä ovat psyykenlääkkeet (esim. trisyklisiset antidepressantit), verenpainelääkkeet ja antihistamiinit.

"On vaikeaa löytää ikääntyvää ihmistä, jolle ei olisi määrätty jotakin näistä lääkkeistä", kommentoi Nature-lehdelle tohtori Allan Levey, joka tutkii neurologisia sairauksia Emory School of Medicinessä Atlantassa. Hän kehottaa tutkimaan tarkoin, ovatko parkinsonpotilaiden aivot vaarassa lääkityksen vuoksi.

Jos asetyylikoliinia estävät lääkeaineet aiheuttavat Alzheimerin tautia, silloin asetyylikoniinin tuotantoa kiihdyttävät lääkkeet voisivat ehkäistä ja hidastaa dementiaa, tutkijat arvelevat. Tällaisiin asetyylikoliinin kiihdyttäjiin kuuluu muun muassa rivastigamiini, jota määrätään Alzheimerin taudin oireisiin. Lääkkeen ei kuitenkaan tiedetä estäjän amyloidipaakkujen syntyä aivoissa. Eläinkokeiden perusteella näyttää siltä, että asetyylikoliinin stimulantit jarruttaisivat paakkujen muodostusta. Ihmistutkimuksia on parhailllaan käynnissä asian selvittämiseksi.

Perry, E. K. et al. Increased Alzheimer pathology in Parkinson's disease related to antimuscarinic drugs. Annals of Neurology, 2003;54, 235 - 238 (Abstract).

Tri Tolosen kommentti

Parkinsonin tautiin yleisesti määrätty Levo-Dopa nostaa veren homokysteiiniä, mikä voi heikentää muistia ja johtaa dementiaan. Tautia voidaan hidastaa myös lisäravinnehoidon avulla, vaikka suomalaiset neurologit eivät osaa sitä suositella. Erityisen suositeltavia ovat foolihappo, B6- ja B12-vitamiini, vihreä tee, karnosiini ja farmaseuttista laatua olevaa kalaöljy, E-EPA.

Parkinsonlääke nostaa homokysteiiniä
Kalaöljyvalmisteiden EPAn vertailutaulukko
Kalaöljyn vaikutukset aivoissa - tri Tolosen katsausartikkeli
Kalaöljyn muista terveysvaikutuksista