E-EPA ehkäisee muistin heikkenemistä

Vaikutus perustuu tulehdussytokiinien haittojen ehkäisyyn. Tulehdus (inflammaatio) on merkittävä syytekijä muistin heikkenemiseen, masennukseen ja dementiaan.

Kalaöljystä molekyyli- ja tyhjiötislaamalla valmistettu "farmaseuttinen" omega-3-rasvahappo E-EPA parantaa muistia, kertoo uusi kanadalainen tutkimus. Se on tehty British Columbian yliopiston neurotieteiden osastolla Vancouverissa. (Irlannissa vuonna 2006 valmistunut tutkimus vahvistaa tämän havainnoin.)

Tutkimuksen taustaa

Ennestään tiedetään, että tulehdusta aiheuttava sytokiini nimeltään interleukiini (IL)-1 beta voi heikentää muistia. Se tapahtuu siten, että IL-1ß aktivoi hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin (HPA-akselin) hormoneja ja haittaa hermoimpulssien kulkua (monoaminergistä neurotransimissiota). Lisäksi IL-1ß stimuloi toisen tulehdussytokiinin, prostaglandiini E2:n (PGE2:n) tuotantoa elimistössä. Ennestään tiedetään myös, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot, kuten EPA, vähentävät PGE2:a ja tuottavat tulehdusta estävää prostaglandiinia PGE3:a. [Prostaglandiinit kuuluvat lyhytikäisiin paikallishormoneihin – eikosanoideihin –, joilla on erittäin tärkeä merkitys kaikkien solujemme toiminnassa.]

Tutkimuksen tarkoitus

Tarkoitus oli selvittää, vähentäisikö E-EPAn antaminen ruoan lisänä rotille tulehduksen aiheuttamaa muistin heikkenemistä. Tulehdus aiheutettiin rotille ruiskuttamalla IL-1betaa suoraan niiden aivoihin.

Rotat jaettiin kolmeen ryhmään, joille annettiin ravinnossa joko kookosöljyä (joka sisältää mitättömiä määriä rasvahappoja), soijaöljyä (pääasiassa omega-6-rasvahappoja) tai E-EPAa. Sitten rottien aivokammioihin injisoitiin joko IL-1ß:a tai suolaliuosta ja alettiin seurata niiden käyttäytymistä.

Tulokset

Kookos- ja soijaöljyryhmissä IL-1ß heikensi rottien tilamuistia ja vähensi noradrenalinista ja serotoniinista (mutta ei dopamiinista) riippuvaista muistia ja lisäsi stressihormoni kortisolin pitoisuutta veressä. IL-1ß lisäsi myös PGE2:n synteesiä aivojen hippocampus-alueella. E-EPA esti IL1ß:n haittavaikutuksia.

Tutkimusraportti julkaistiin PubMedissä sähköisesti etuajassa.

Song C, Horrobin D. Omega-3 fatty acid ethyl-eicosapentaenoate, but not soybean oil, attenuates memory impairment induced by central IL-1{beta} administration. J Lipid Res. 2004 Jun;45(6):1112-1121 [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Uusi rottatutkimus vahvistaa tämän tutkimuksen tulokset (Neurobiology of Aging 2006). Aikaisemmin samat tutkijat osoittivat, että E-EPA ehkäisee stressiä tasapainottamalla HPA-akselin hormonitoimintoja. Valencian yliopiston tutkijat ovat vahvistaneet nämä havainnot.

Muissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että E-EPAsta voi olla merkittävää apua masennuksen, skitsofrenian ja persoonallisuushäiriön täydentävänä hoitona. Joissakin tutkimuksissa on annettu E-EPAn lisänä myös antioksidanteja (C- ja E-vitamiineja). Suomennetut raportit linkkeineen löytyvät myös klikkaamalla mustan yläpalkin osiota "Uutiset & Tiedotteet".

E-EPA sisältää EPAa vähintään 70 %. Perinteisten kalaöljyjen EPA-prosentti on vain 15–25. E-EPA pääsee aivoihin aivoveriesteen läpi helpommin kuin tavalliset kalaöljyt.