Kalaöljy suojaa ikääntyvien muistia

Kalaöljyn rasvahapot ovat hyväksi yli 50-vuotiaiden aivoille, ilmenee kahdesta uudesta tutkimuksesta. Kalaöljy näyttää ehkäisevän muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikkenemistä, etenkin henkilöillä joiden verenpaine ja kolesteroli ovat kohonneet. Etyyliesteröity kalaöljy pääsee aivoihin paremmin kuin perinteiset valmisteet.

Hollannin kansanterveylaitoksen Zutphen-tutkimuksessa seurattiin viisi vuotta 210 terveiden kirjoissa ollutta 79–89-vuotiasta miestä (1). Heidän ruokatapojaan selvitettiin ja heille tehtiin psykologisia testejä vuonna 1990, jolloin tulosten katsottin olevan normaaleja, iänmukaisia. Testit uusittiin vuonna 1995.

Mitä enemmän miehet olivat syöneet kalaa, sitä paremmat olivat testitulokset. Tutkijat suosittavat, että ikäihmisten tulisi saada päivittäin vähintään 400 mg kalaöljyn omega-3-rasvahappoja. Käytännössä se merkitsee ainakin neljää kala-ateriaa viikossa tai vaihtoehtoisesti kalaöljyn käyttöä ruoan lisänä.

Amerikkalaiseen ARIC-tutkimukseen osallistui 2251 ihmistä, iältään 50-65-vuotta (2). Heidän veriplasmansa omega-3-pitoisuuksia verrattiin kolmeen neuropsykologiseen testiin: sanojen muistamiskykyyn, psykomotoriseen nopeuteen ja puheen sujuvuuteen. Mitä suurempi veren omega-3-pitoisuus, sitä sujuvampaa oli puhe, etenkin henkilöillä, joiden verenpaine ja kolesteroli olivat koholla. Muissa testeissä ei havaittu vastaavia korrelaatioita.

1. van Gelder BM, Tijhuis M, Kalmijn S et al. Fish consumption, n–3 fatty acids, and subsequent 5-y cognitive decline in elderly men: the Zutphen Elderly Study Am J Clin Nutr 2007 85: 1142-1147. [Abstract]
2. Beydoun MA, Kaufman JS, Satia JA et al. Plasma n-3 fatty acids and the risk of cognitive decline in older adults: the Atherosclerosis Risk in Communities Study Am J Clin Nutr 2007 85: 1103-1111. [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Magneettikuvista nähdään, että aivojen harmaa aines vähenee jo neljä vuotta ennen kuin muisti alkaa heiketä. Kalaöljy kasvattavaa harmaata aivokudosta (lue lisää) ja uusia hermopäätteitä ja synapseja (lue lisää).

Smith CD, Chebrolu H, Wekstein DR et al. Brain structural alterations before mild cognitive impairment. Neurology 2007; 68: 1268 - 1273. [Abstract]


Muita aiheeseen liittyviä tutkimuksia:

Ikääntyvien mielenterveys ja rasvahappotasapaino
Sydänpotilaan veressä on liian vähän omega-3:a
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskitekijöitä
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Uudet E-kalaöljyt syrjäyttävät perinteiset sydäntautien hoidossa
Kalaöljy sydäntaudeissa
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset