Stressi pahentaa MS-taudin oireita

Psyykkinen stressi - työttömäksi joutuminen, taloudelliset huolet, läheisen kuolema, vakava sairastuminen tms. - pahentavat multippeliskleroosin (MS) oireita, kirjoittavat hollantilaiset tutkijat uudessa British Medical Journalissa.

Rotterdamilaisen Erasmus Medical Centerin tutkijat haastattelivat 73 MS-potilasta, jotka olivat iältään 18-55 vuotiaita. Kaikki potilaat kykenivät kävelemään, osa heistä kepin avulla. 70 (96 %) ilmoitti kokeneensa stressiä haastattelua edeltävänä 1,4 vuotena. 56:lla potilaalla tauti eteni (yhteensä heillä oli ollut 134 "skoovia" eli taudin pahenevaa vaihetta) ja heillä oli oli ollutmyös infektioita, mutta niiden määrää pidettiin "normaalina". Neljä viikkoa kestänyt stressi 2-kertaisti seuraavan viikon aikana tulleiden "skoovien" ilmaantuvuuden.

MS-tauti on krooninen etenevä autoimmuunitauti, jossa elimistön solut hyökkäävät omia hermokudoksia vastaan ja tuhoavat neuronien myeliinituppeja. Maailmassa on noin miljoona MS-potilasta; Suomessa noin 5 000. MS-tautia esiintyy eniten maapallon kylmillä alueilla ja se on harvinainen Afrikassa ja Aasiassa. Useimmat potilaat ovat naisia. Taudissa esiintyy väsymystä, lihasheikkoutta, tasapaino- ja puhevaikeutta. Taudin kulku vaihtelee siten, että 85-90 %:lla potilaista on parempia ja huonompia kausia.

Buljevac D, Hop WCJ, Reedeker W, et al:Self reported stressful life events and exacerbations in multiple sclerosis: prospective study BMJ 2003; 327: 646. [Full text]

Tohtori Tolosen kommentti

MS-taudissa potilaan aivoissa vallitsee tulehdustila ja hapetusstressi. Stressillä on huomattavaa vaikutusta moniin eri sairaustiloihin aina masennuksesta, sydän- ja verisuonitaudeista lihavuuteen, sokeritautiin ja syöpään. Stressi ei ole pelkästään psyykkinen ilmiö, vaan samalla aivoissa tapahtuu huomattavia neurokemiallisia muutoksia. Sekä tulehdus että hapetusstressi pahenevat, mikä johtaa neuronien tuhoutumiseen ja aivokudoksen surkastumiseen. Niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tietyillä luontaistuotteilla, erityisesti farmaseuttisella kalaöljyllä, E-EPAlla ja karnosiinilla. Monet MS-potilaat käyttävät lisäravinteena helokkiöljyä (GLA), mutta ilman kalaöljyä se voi lisätä tulehdusta tuottavien eikosanoidien määrää aivoissa.

MS-tauti ja sen täydentävä ravitsemushoito
Stressin yhteyksistä muihin sairauksiin