Omega-3-rasvahappoja masennukseen ja krooniseen väsymykseen

Kalaöljyn käyttö on perusteltua mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa. Tehokkain omega-3-rasvahappo on E-EPA, jota saa vapaasti kaikista tervcyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että masennuksessa omega-3-rasvahappojen – eritoten EPAn ja DHA:n – pitoisuus veriplasmassa ja punasoluissa on alentunut. Masennuspotilailla on usein samaan aikaan kroonista väsymystä (krooninen väsymysoireyhtymä, CFS). Taudeissa on siis päällekkäisyyttä.

Belgialaiset tutkijat mittasivat 20 CFS-potilaan ja 12 terveen verrokin veren rasvahapot (1). Potilailla oli liikaa omega-6-rasvahappoja (mm. linoli- ja arakidonihappoja, LA ja AA) sekä monotyydyttymätöntä öljyhappoa. Potilaiden EPA/AA- ja omega-6/omega-suhteet olivat merkittävästi pienemmät kuin verrokkien. Mitä huonompi omega-6/omega-3-suhde oli, sitä vaikeammat olivat kivut ja säryt, väsymys ja muistihäiriöt. Niitä mitattiin FibroFatigue-asteikolla. Oireet korreloivat myös linoli-, arakidoni- ja öljyhappojen ja omega-9-rasvahappojen sekä palmitiinihapon määrään veressä. Löydökset viittasivat myös T-valkosolujen aktivaation puutteeseen.

"Omega-3-rasvahapon puutteella on merkittävä osuus kroonisessa väsymysoireyhtymässä ja sen immunologiassa. Tulosten valossa CFS-potilaiden voidaan olettaa reagoivan myönteisesti omega-3-rasvahappohoitoon" kirjoittavat tutkijat.

Tutkimus saa tukea Yhdysvaltain terveysviraston aivotutkimusyksikön rottakokeesta, jonka mukaan omega-3-rasvahappojen puute liittyy masennukseen ja aggressiiviseen käytökseen (2).

1. Maes M, Mihalilova I, Leunis JC. In chronic fatigue syndrome, the decreased levels of omega-3 poly-unsaturated fatty acids are related to lowered serum zinc and defects in T cell activation. Neuro Endoctrinolocical Letter 2005 Dec 28;26(6) [Epub ahead of print]
2. DeMar, Jr. JC Ma K. Bell JM et al. One generation of n-3 polyunsaturated fatty acid deprivation increases depression and aggression test scores in rats Journal of Lipid Research 2006;47, 172-180 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn noin 50 rasvahaposta vain EPA on antidepressiivinen ja antipsykoottinen. Siksi 70–90-prosenttisen EPA-tiivisteen (E-EPAn) käyttö psykiatriassa saa jatkuvasti uutta tukea tieteellisistä tutkimuksista kaikkialta maailmasta. Asiaa tutkitaan myös Suomessa Kuopion yliopistossa.

E-EPA on ensimmäinen psykotrooppinen (hermosoluja ravitseva) rasvahappo. Sen päivittäinen tarve masennuksen ja kroonisen väsymyksen hoitona on 1 000–2 000 mg eli 10–20-kertainen kahden viikottaisen kala-aterian tarjoamaan saantiin nähden. E-EPAa tutkinut englantilainen psykiatrian professori Basant K. Puri suosittaa sitä masennukseen 2 000 mg/vrk ja toipumisen jälkeenkin 1 000 mg/vrk taudin uusiutumisen ehkäisyyn. Myös karnosiini ja foolihappo ovat suositeltavia ravintolisiä masennuksesta ja väsymyksestä kärsiville.

Meta-analyysi: Kalaöljy ehkäisee ja hoitaa raskaus- ja imetysajan masennusta

Professori Purin haastattelu kroonisesta väsymysoireyhtymästä
Kalaöljyvalmisteiden EPAn vertailutaulukko
Omega-3-tutkimuksia masennuksen lisähoitona (taulukko)
Masennuksen täydentävä ravitsemushoito
Kalaöljyn muista terveysvaikutuksista

A Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Ethyl Eicosapentanoic Acid (Ethyl-EPA) in Major Depressive Disorder