E-EPAa kaksisuuntaiseen mielialahäiröön

Israelissa tutkitaan E-EPAn vaikutusta psykiatriassa. Kesällä 2005 valmistunut pienehkö kliininen tutkimus vahvistaa käsitystä E-EPAn tehosta kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. USA:ssa on tutkittu karnosiinin vaikutusta hyvällä menestyksellä tässä taudissa.

Ben Gurion -yliopiston psykiatrian professorin Robert H. Belmakerin johdolla on jo aikaisemmin julkaistu positiivisia tuloksia E-EPAn vaikutuksesta masennukseen. Tutkijat julkaisivat äskettäin aiheesta katsauksen.

Nyt tohtori Yamima Osherin johtamassa työssä tutkittiin 12 avohoitopotilasta, joilla oli DSM-IV:n mukaan asetettu diagnoosi 1 tyypin bipolaarinen mielialahäiriö. Syyskuun 2001 ja tammikuun 2003 välisenä aikana heille annettiin E-EPAa 1,5–2 g/vrk kuusi kuukautta. Kymmenen heistä kävi kuukauden kuluessa hoitojakson päättymisestä jälkitarkastuksessa, jolloin tehtiin uudelleen Hamiltonin testi. Kahdeksan potilaan tulos oli parantunut vähintään 50 %. Kenelläkään ei todettu maanisia eikä hypomaanisia oireita. Mitään muitakaan sivuvaikutuksia ei havaittu. Tutkijat selostavat kahden tähän aineistoon kuuluneen potilaan, Maryn ja Sergen tapaukset katsauksessaan (lue suomeksi).

Tutkijat kritisoivat itse aineistoaan pieneksi ja tutkimusasetelmaa avoimeksi. Toisin sanoen heillä ei ollut plaseboa saaneita verrokkeja. Koehenkilöt olivat avohoidossa, joten he eivät edustaneet kaikkein vakavimmin masentuneita.

"Vaikka omega-3-rasvahappojen hyödyllisyys kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa onkin vielä avoin kysymys, uskomme näiden alustavien tulosten olevan rohkaisevia, etenkin lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Tulokset oikeuttavat kokeilemaan omega-3-hoitoa", kirjoittavat psykiatrit.

Osher Y, Bersudsky Y, Belmaker RH. Omega-3 eicosapentaenoic Acid in bipolar depression: report of a small open-label study. J Clin Psychiatry. 2005;66(6):726-9 [PubMed]

Tri Tolosen kommentti

Raportti vahvistaa englantilaisten psykiatrien havaintoja (British Journal of Psychiatry 2006). Kiinnostus kaksisuuntaisen mielialahäiriöön hoitoon E-EPAlla heräsi sen jälkeen psykiatrian professori Andrew Stollin johdolla Harvardin yliopistossa oli vuonna 1999 julkaistu tutkimus, jossa etyyliesteröity kalaöljy nopeutti paranemista ja ehkäisi masennuksen uusiutumista. Harvardin uusien tutkimusten mukaan potilaiden solukalvoisssa on rasvahappohäiriö, joka jäykistää niitä. E-EPA puolestaan pehmittää solukalvoja. Stoll suosittaa 90-prosenttista E-EPAa ja sen lisänä antioksidantteja (lue lisää). Myös taiwanilaiset psykiatrit ovat osoittaneet, että E-EPAsta on hyötyä bipolaarisen mielitaudin hoidossa (lue lisää).

Tyypin 1 bipolaaritaudissa mieliala voi vaihdella vaikeasta maniasta syvään masennukseen. Tyypissä 2 vaihtelut ovat vähäisempiä.

Kalaöljyn monista omega-3-rasvahapoista vain EPA on antidepressiivinen ja antipsykoottinen. Siksi kalaöljyn rasvahappokoostumuksella on suuri merkitys hoidon onnistumiselle. EPAlla on monia suotuisia vaikutuksia aivoissa. Yksi niistä on arakidonihapon vapautus soluista ja toinen on aivoperäisen hermokasvutekijän (BDNF:n) suojaaminen. Omega-3-rasvahapojen puute estää BNDF:ää (Neurosci Lett. 2000) ja EPA aktivoi sitä. Myös psyykenlääkkeiden uskotaan vaikuttavan BDNF:n kautta, joten EPA- ja lääkehoito eivät ole ristiriidassa, vaan vaikuttavat samaan kohteseen aivoissa ja todennäköisesti tehostavat toisiaan. EPAa saa nyt Suomessakin 70- ja 90-prosenttisina valmisteina.

Tohtori Osher on tutkinut myös bipolaarista mielitautia sairastaneiden potilaiden homokysteiniä (raportti). Se on koholla, ja se voi vaikuttaa haitallisesti taudin kulkuun. Havainnot puoltavat homokysteiiniä alentavien vitamiinien (foolihapon,ja B6- ja B12-vitamiinien) antamista muun hoidon lisänä.

Tutkijat vähättelevät itse tutkimustaan, koska se oli "avoin" (ei verrokkiryhmää). Suosittelen lukemaan professori Nick Blackin kirjoituksen lääketieteellisistä tutkimusasetelmista. Kaksoissokkokokeet eivät ole ainoa keino tuottaa uutta puolueetonta tietoa terveydenhuollon tarpeisiin.

Tri Tolosen lisäys

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevilla on havaittu häiriöitä syntaksiineissa (Bipolar Disord. 2006 Apr;8(2):133-43). Havainto selittää E-EPAlla saatuja hyviä tuloksia, sillä E-EPA vaikuttaa juuri syntaksiineihin (lue lisää)

Lokakuussa 2005 julkaistu israelilainen tutkimus osoitti, että myös ahdistuneisuushäiriötä potevien ihmisten punasolujen rasvahapoissa on vakavia tasapainohäiriöitä, joita tulisi hoitaa kalaöljylllä. Sen noin 50:sta rasvahaposta vain EPA on antipsykoottinen ja antidepressiivinen. Syyskuussa 2005 Pittsbrughin yliopisto aloitti kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitotutkimuksen karnosiinilla (lue lisää). Aivojen diffuusiokuvaus on osoittanut muutoksia kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevien ihmisen valkeassa aivoaineessa; havainto auttaa ymärtämään, miksi kalaöljystä voi olla apua (lue lisää). Kesäkuussa 2016 julkaistu iranilainen kaksoissokkotutkimus vahvisti, että kalaöljy auttaa tyypin 1 kaksiauuntaisessa mielialahäiriössä.

Australiassa on tekeillä laaja kirjallisuuskatsaus ravintolisien merkityksesta tässä taudissa (Ashton ym. 2019).

Ashton MM, Berk M, Ng CH, Hopwood M, Kavanagh B, Williams LJ, Sarris J, Dean OM. Nutraceuticals and nutritional supplements for the treatment of bipolar disorder: protocol for a systematic review. BMJ Open. 2019 Apr 4;9(4):e025640. doi: 10.1136/bmjopen-2018-025640.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön omega-3-hoito
Israelilaisen psykiatriryhmän katsaus kalaöljyhoitoon
Omega-3 masennuksen lisähoitona (taulukko)
Kysymyksiä ja vastauksia E-EPA:sta
Näin valitset itsellesi parhaan omega-3:n
E-EPA psykiatriassa ja neurologiassa - tri Tolosen katsaus
NIH: Kaksisuuntainen mielialahäiriö 2 kertaa kalliimpi kuin masennus