Kalaöljyä bipolaariseen masennukseen

Harvardin yliopiston uraa uurtava tutkimus käynnisti maailmanlaajuisen kiinnostuksen mielisairauksien täydentävään hoitoon kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla. Yhdysvaltain psykiatriyhdistys antoi joulukuussa 2006 suosituksen kalaöljyn käytöstä kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon. Se on sitäkin tärkeämpää, kun masennuslääkkeet ovat kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä tehottomia ja voivat lisätä itsemurhan riskiä.

Etyyliesteröity kalaöljy on tehokas lisähoito maanis-depressiiviseen (bipolaariseen) masennukseen, osoitti psykiatrian professori Andrew L. Stollin johdolla Harvardin yliopistossa tehty tutkimus. Sen julkaisi psykiatrien laatulehti Archives of General Psychiatry vuonna 1999.

Tutkimukseen valittiin 44 potilasta. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai etyyliesteröityä omega-3:a (14 kapselia päivässä eli noin 10 grammaa!) ja toinen oliiviöljykapseleita, joiden tarkoitus oli olla plasebona. Kaikki potilaat jatkoivat normaalisti perinteistä mielialalääkitystään. Potilaat eivät aloittaneet hoitoja yhtaikaa, vaan sitä mukaa, kun heitä saatiin kerätyksi tutkimukseen.

Kun 15 kalaöljyryhmään kuuluvaa potilasta oli syönyt loppuun neljän kuukauden kuurinsa, oli heistä parantunut 11. Samaan aikaan vertailuryhmään valituista 20:sta parani 6 potilasta. Kalaöljyä saaneiden remissio (oireeton kausi) kesti paljon kauemmin kuin vertailuryhmän parantuneilla.

Tutkimus keskeytettiin neljän kuukauden kuluttua eettisistä syistä. Oliiviöljyn syöttö olisi ollut epäeettistä, kun kerran masennus paranee kalaöljyn avulla, sanovat tutkijat. Oliiviöljyryhmällekin alettiin antaa kalaöljyä. Kaikki 44 potilasta eivät ennättäneet syödä kuuriaan loppuun, kun tutkimus keskeytettiin.

Tutkimus tehtiin maailmankuulussa tutkimuslaitoksessa, Psychopharmacology Research Laboratory at Harvard Medical School/McLean Hospital. Tohtori Stoll toimii sen johtajana.

Tämä oli maailman ensimmäinen lumekontrolloitu, huolellisesti tehty kalaöljytutkimus bipolaarista tautia sairastavien keskuudessa. Sen tulosten innoittamana on eri puolilla maailmaa alettu tutkia kalaöljyn – erityisesti etyyliesteröidyn EPA eli E-EPAn – vaikutusta mielisairauksiin (masennuksessa ja skitsofreniassa ). Yhdysvaltain Terveysvirasto (NIH) on antanut suostumuksensa USA:ssa tehtäviin kalaöljytutkimuksiin. Niiden uskotaan tuottavan sellaista tietoa, joka mullistaa mielenterveyspotilaiden hoitoa.

"Nämä tulokset auttavat meitä ymmärtämään, mistä mielisairauksissa oikein on kysymys", sanovat tutkijat. "Tähän mennessä meillä ei ole ollut niiden syistä harmainta aavistustakaan", he jatkavat.

"Olin kyllä kuullut omega-3-rasvahapoista opiskellessani lääkäriksi, mutta emmehän me antaneet niille mitään arvoa sairauksien hoidossa", professori Stoll tunnusti medialle. Monet psykiatrit alkoivat määrätä kalaöljyä potilailleen sen jälkeen, kun tulokset julkaistiin kaikkialla tiedotusvälineissä.

Stollin uudemman tutkimuksen mukaan masennuspotilaan solukalvot ovat jäykisteyneet ja ravintoaineiden pääsy soluihin (ja kuona-aineiden ulospääsy) on heikentynyt (2). E-EPA korjaa tilannetta, sanoo Stoll (lue lisää). Suuri japanilainen väestötutkimus vahvistaa, että mitä enemmän seerumissa on omega-3-rasvahappoja, sitä vähemmän ilmenee masentuneisuutta (Horikawa ym. 2016).

1. Stoll AL, Severus WE, Freeman MP, Rueter S, Zboyan HA, Diamond E, et al. Omega 3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial. Archives of General Psychiatry 1999;56(5):407-12. [Abstract + referoinit muissa lehdissä][Free Full Text]
2. Hirashima F, Parow AM, Stoll AL et al. Omega-3 Fatty Acid treatment and t2 whole brain relaxation times in bipolar disorder. Am J Psychiatry. 2004;161(10):1922-4.[PubMed]
3. Horikawa C, Otsuka R, Kato Y, et al. Cross-sectional association between serum concentrations of n-3 long-chain PUFA and depressive symptoms: results in Japanese community dwellers. British Journal of Nutrition. 2016;115(4):672-80. doi: 10.1017/S0007114515004754

Tri Tolosen kommentti

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevilla on havaittu poikkeamia syntaksiineissa (Bipolar Disord. 2006;8(2):133-43). E-EPA vaikuttaa nimittäin juuri syntaksiinienvälityksellä (lue lisää). Lisäksi on havaittu, että E-EPA edistää N-acetyl-aspartaatti-nimisen aminohapon (NAA) tuotantoa aivoissa (lue tutkimus). Havainnot selittävät uusista näkökulmista E-EPAlla tässä ja muissakin tutkimuksissa saatuja hyviä tuloksia (taulukko).

Aivojen diffuusiokuvaus on osoittanut muutoksia kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevien ihmisen valkeassa aivoaineessa (lue lisää). Löydös varmistaa käsitystä taudin biologisesta luonteesta ja selittää sitä, miksi kalaöljy voi olla tehokas hoitoaine. Viime aikoina on julkaistu useita muita tutkimuksia, joissa kalaöljy on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi myös "tavallisen" unipolaarisen masennuksen hoidossa. Tutkimuksen mukaan omega-3-hoito vähentää potilaiden ärtyneisyyttä. Kalaöljyn EPA ehkäisee ja hoitaa myös raskauden aikaista ja synnytyksen jälkeistä masennusta. Suosittelen E-EPAa kaikille odottaville äideille, koska se on tutkitusti puhdas omega-3-valmiste. Se turvaa myös tulevan lapsen aivojen ja silmien normaalia kehitystä. Tutkimusten mukaan kalaöljyä nauttineiden äitien lapsista tulee viisaita!

E-EPA paransi lääkeresistentin 7 v masennuksen
E-EPA auttaa masennukseen (israelilainen tutkimus)
Israelilaisten psykatrien katsaus ,asennuksen lisähoitoihin
Kalaöljyn käyttö odotusaikana lisää lapsen älykkyyttä
Foolihappokin auttaa masennukseen