Foolihappo ehkäisee Downin syndroomaa

Ennen hedelmöitystä ja sen aikoihin ruuan lisänä otettu foolihappo ehkäisee sikiövauroita, erityisesti spina bifidaa ja huuli-kitahalkiota. Tänään ilmestyneessä The Lancet -lehdessä raportoidaan, että foolihappolisä voi vähentää myös Downin syndrooman riskiä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, jolloin spina bifidan ja Downin syndrooman välillä raportoidaan huomattavaa päällekkäisyyttä ja yhteinen syy: äidin liian vähäinen foolihapon saanti hedelmöityksen aikana. Aineisto perustuu 493 spina bifida- ja 516 Downin syndrooma -tapaukseen.

Joillakin Downin syndroomaa potevien lasten vanhemmilla näet näyttää olevan geeniviheestä johtuva epänormaali foolihapon aineenvaihdunta.

Tohtori Gad Barkai työryhmineen tutki kaksi sukua ja selvitti spina bifidan ja Downin syndrooman yhteyttä. Tutkijat suosittelevat foolihappolisää ennen hedelmöitystä ja sen aikana sekä ainakin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Jørgen H Olsen, Jeanette Falck Winther. Down's syndrome and neural tube defects in the same families. Lancet 19.4.2003 [Summary]

Tri Tolosen kommentti:

Suuri osa suomalaisista ensisynnyttäjistä ei ole koskaan kuullutkaan, että raskautta suunnittelevan naisen tulisi nauttia foolihappoa ruuan lisänä. Syynä tietämättömyyteen on käsitys, jonka mukaan aikuiset suomalaiset eivät tarvitse ruuan lisänä vitamiineja.

Foolihappo ehkäisee huuli-kitahalkiota
Ajankohtainen foolihappo - tri Tolosen katsausartikkeli