Hiljaiset aivoinfarktit ovat yleisiä yli 60-vuotiailla

Muistin heikkenemisen ja dementian syynä on usein huomaamaton aivoinfarkti. Niitä sattuu usein hengitystietulehduksen jälkeen. Homokysteiini lisää aivohalvauksen riskiä, foolihappo ja karnosiini vähentävät sitä.

Aivojen magneeettikuvaukset (MRI) ovat paljastaneet, että terveinä pidettyjen ihmisten aivoissa sattuu yllättävän usein huomaamattomia aivoinfakteja (aivohalvauksia), ilmenee tänään New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistusta hollantilaisesta tutkimuksesta. Sitä pidetään niin merkittävänä, että lehti laati aiheesta myös pääkirjoituksen.

Asiaa selvitettiin 1015:n 60-90-vuotiaan henkilön aineistossa. Heillä ei ollut todettu dementiaa, eikä aivohalvausta ennen tutkimuksen alkua 1995-96, jolloin heidän aivonsa kuvattiin ja heille tehtiin psykologisia testejä. Magneettikuvista nähtiin, että osalla tutkituista oli ollut ns. hiljainen aivohalvaus. Heidän psykologiset testinsä antoivat huonompia tuloksia kuin muiden. Erityisesti muisti oli muita heikompi. Uusi kuvaus tehtiin 1999-2000.

Seurannan aikana 30 henkilölle oli kehittynyt dementia, useimmiten Alzheimerin tauti. Dementiaa ilmaantui kaksi kertaa useammin niiden keskuudessa, joilla oli ollut aikaisempi hiljainen aivoinfarkti. "Ikäihmisillä esiintyy hiljaisia aivoinfarkteja ja niihin liittyy lisääntynyt tiedollisten taitojen heikkenemisen ja dementoitumisen vaara", päättelevät tutkijat.

Vermeer SE et al. Silent Brain Infarcts and the Risk of Dementia and Cognitive Decline. NEJM. 348:1215-1222

Toisen tuoreen, Stroke-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hengitystieinfektiot altistavat aivohalvauksille, erityisesti sellaisia henkilöitä, joilla ei ole ennestään muita riskitekijöitä. Tutkimuksen mukaan 25-35 % aivohalvauksen saaneista on sairastanut sitä ennen hengitystietulehduksen.
Tutkimusta selostetaan laajemmin El Mundossa (espanjaksi)

Tri Tolosen kommentit:

Tutkimukset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan kaikkien aikuisten ihmisten kannattaisi ottaa ruuan lisänä immuunijärjestelmää vahvistavia ja aivoja suojaavia lisäravinteita, erityisesti sinkkiä, foolihappoa ja muita B-vitamiineja sekä karnosiinia. Foolihappo, B6- ja B12-vitamiini alentavat kohonnutta homokysteiiniä, joka on huomattava aivohalvauksen riskitekijä, kirjoittaa Stroke-lehti (2003).

Karnosiini on Suomessa uusi luontaistuote, joka suojaa aivoissa toimivaa proteiinia, proteasomia, joka puolestaan huolehtii aivosolujen moitteettomasta toiminnasta. Tutkimusten mukaan Alzheimer-potilaiden proteasomin aktiviteetti on alentunut, mutta karnosiini nostaa sitä. Proteasomi on Alzheimer-tutkijoiden suuren mielenkiinnon kohteena, kirjoittaa tänään ilmestynyt Nature-lehti.

Dementiaa voi ehkäistä - tri Tolosen katsaus