Mikä vie muistin?

Neurotieteilijät löysivät Alzheimer-potilaiden aivoista uuden myrkyllisen valkuaisaineen

Ihmisten eliniän pidentyessä dementia yleistyy sellaista vauhtia, että sen pelätään romuttavan länsimaiden terveydenhuoltojärjestelmät. Suomessakin yleistyvän dementian hoitotarve ylittää jo nykyisetkin resurssit. Ennalta ehkäisystä ei juuri puhuta.

Dementian yleisin muoto on Alzheimerin tauti. Sen aiheuttajana on pidetty erästä proteiinia, ß-amyloidia, jota kertyy aivoihin paakuiksi. Nyt amerikkalaisen neurobiologian ja fysiologian professori William Kleinin työryhmä raportoi löytäneensä aivoista uuden proteiinin, jota kutsutaan nimellä ADDL. Klein uskoo sen olevan Alzheimerin taudin varsinainen syy, sillä ADDL on myrkyllistä aivosoluille ja se hyökkää hermosolujen synapseja vastaan ja estää neuronien välistä tiedonkulkua. Hiirillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että ADDL:aa voidaan tuhota tiettyjen vasta-aineiden avulla. Kleinin tutkimus julkaistiin arvostussa Proceeding of the National Academy of Sciences-lehdessä.

Jos Kleinin tutkimustulokset vahvistetaan oikeiksi, ne merkitsevät aimo harppausta Alzheimerin taudin ja muiden muistihäiriöiden tutkimuksessa ja kenties myös hoidossa.

"Jos kykynemme kehittämään lääkkeitä, jotka neutraloivat tämän myrkyllisen valkuaisaineen, voimme kenties ehkäistä tai hidastaa muistin menetystä, tai jopa palauttaa muistia entiselleen", Klein sanoo.

Tri Tolosen kommentti

Ihmisen aivoista suurin osa on rasvaa (siksi rasvahapot ovat niin tärkeitä aivoille) ja vettä, mutta niissä on myös monia tärkeitä valkuaisaineita. Uusien tutkimusten mukaan Alzheimerin tautiin sairastuvien henkilöiden aivojen "siivoojaproteiini", proteasomi toimii vajaalla teholla. Sen aktiviteettia voidaan helposti lisätä nauttimalla ruuan lisänä karnosiinia.

Myös magnesium, fosfoseriini, foolihappo ja muut B-vitamiinit sekä kalaöljy näyttävät suojaavan ihmisen aivoja ikääntymiseen liittyvältä rappeutumiselta. Parhaan tuloksen antaa suojaravinteiden yhteisvaikutus, aivojen aktiivinen käyttö (sanaristikoiden ratkominen, opiskelu yms.) ja säännöllinen kuntoliikunta.

Dementiaa voidaan ehkäistä
Alzheimerin tauti