Autistinen tautikirjo paljon luultua yleisempi

Lähes joka 150. lapsi on enemmän tai vähemmän autistinen. Tänään ilmestyneen British Medical Journalin pääkirjoitus käsittelee autismin syitä ja yleisyyttä. Autismi eri muodoissaan on paljon yleisempää kuin vielä 10 vuotta siten uskottiin. Tämän hetken arvion mukaan sitä on 16/10 000 syntynyttä lasta kohti, mutta kun kaikki autistisen tautikirjon muodot lasketaan mukaan, esiintyvyys onkin 63/10 000 lasta eli 1/158. Tämän mukaan Suomessa syntyisi vuosittain yli 300 autistista lasta.

Autismi on lapsuudessa alkava neurologinen aivojen ja koko elimistön biokemian toimintahäiriö, joka johtuu synnynnäisestä tai varhaislapsuudessa syntyneestä geneettisestä poikkeavuudesta. Geenivirhe havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1977.

Myös ympäristösyillä on merkittävä osuus oireyhtymän synnyssä. "Ympäristöllä" tarkoitetaan kaikkia heti hedelmöityksen jälkeen vallitsevia oloja mukaanlukien olot kohdun sisällä ja sikiön napanuoran välityksellä äidistä saama ravinto, äidin tupakointi odotusaikana ja varhaislapsuudessa annettavat rokotukset Maailmalla on kehkeytynyt lihava riita rokotteiden sisältämän orgaanisen elohopean, tiomersaalin, osuudesta autismin synnyssä.

Tri Tolosen kommentti

Autismin hoitotulokset koululääketieteen, psykologian ja kasvatustieteiden parhaillakin menetelmillä ovat vaatimattomat. Siksi ei tulisi ennakkoluulojen vuoksi sulkea pois mitään sellaista turvallista hoitomuotoa, josta voi olla apua, esimerkiksi ravitsemushoitoa (karnosiinia, rasvahappoja ja muita ravintolisiä, jotka korjaavat aivojen neurokemian häiriöitä).

Rossignol DA. Novel and emerging treatments for autism spectrum disorders: a systematic review. Annals of Clinical Psychiatry. 2009;21(4):213-36. Review. Free Full Text

Tri Tolosen katsaus autismiin
Autismi- ja Aspergerliitto