Autismia sittenkin rokotteista

Yhdysvaltain terveysviraston tutkimus vahvistaa epäilyjä rokotteiden elohopean ja autismin suhteista

Autistinen tautikirjo on yleistynyt viime vuosikymmeninä kolminkertaiseksi. Syyksi on epäilty rokotteiden sisältämää tiomersaalia, josta puolet on orgaanista etyylielohopeaa, joka on voimakas hermomyrkky. Yhdysvaltain terveysviraston tutkimus vahvistaa, että kolmoisrokotteen tiomersaali lisää autismin riskin yli kaksinkertaiseksi.

Tutkimuksen tekivät tohtori Mark Geier, genetiikkaan erikoistunut lääkäri, ja David Geier, USA:n Terveysviraston (NIH) opiskelija. Geierit toimiivat genetiikan asiantuntijoina Terveysvirastossa Bethesadassa, Marylandissa. Tulokset julkaistiin Journal of American Physicians and Surgeons -lehdessä ja ne aiotaan julkaista myös International Paediatrics-lehdessä. Ne ovat herättäneet suurta huomiota kautta maailman, muun muassa Daily Telegraph ja Daily Mail ovat kirjoittaneet niistä.

Geiereiden tiedot perustuvat viralliseen yhdysvaltalaiseen tietokantaan, johon on keärtty rokotteiden haittavaikutukset vuosilta 1994-2000. Raportin mukaan rokotetuilla lapsilla on tilastollisesti merkitsevästi suurempi riski saada erilaisia sivuvaikutuksia 5-20 vuorokauden kuluessa. Yhdysvaltain terveysministeriön virkamies on kritisoinut tutkimuksen menetelmiä sanoen, etteivät ne soveltuisi rokotteiden sivuvaikutusten tutkimiseen.

Uusi tutkimus vahvistaa kuitenkin epäilyjä, jotka American Centres for Disease Control (CDC) julkaisi vuonna 2000. Niiden mukaan rokotteiden tiomersaali lisää sekä autismin että sydäntautien riskiä. Tutkimusten mukaan autismin riski on 2.58-kertainen lapsilla, jotka saavat rokotteissa 75 mg elohopeaa (verrattuna rokotamatomiin lapsiin. 75 mg vastaa myös Suomessa rokotetuille lapsille annettavaa määrää. Tiomersaalia sisältäviä rokotteita on käytetty yleisesti 1980-luvulta alkaen. Samaan aikaan on autismin esiintymistiheys kolminkertaistunut.

"Olemme nyt ensimmäistä kertaa osoittaneet väestötutkimuksessa suoran yhteyden tiomersaalia sisältävien rokotteiden ja lasten neurologisten kehityshäiriöiden välillä", kirjoittavat tutkijat. Havainto perustuu koko Yhdysvallat kattavaan aineistoon.

Geier & Geyer uskovat, vain pieni osa sairastuu autismiin geneettisen alttiuden ja tiomersaalin yhteisvaikutuksen vuoksi. Myös muut syyt saattavat vaikutta asiaan, mutta tietyillä lapsilla kolmoisrokote näyttää olevan laukaiseva tekijä. Tämä koskee sellaisia lapsia, joiden elimistö ei kykene erittämän pois orgaanista elohopeaa normaalisti. Aivoihin kertyvä elohopea tappaa aivosoluja (neuroneja)ja heikentää elimistön immuunivastetta niin, ettei se kykene reagoimaan normaalisti rokotteen viruksiin.

"Tuloksemme soveltuvat ilman muuta myös Iso-Britanniaan" tohtori gGyer sanoo Daily Telegraphin haastattelussa. Britanniassa (kuten myös Suomessa) käytetään yhä tiomersaalirokotteita, koska terveysviranomaiset uskovat niiden olevan tehokkaimpia. Tiomersaalin valmistaja Eli Lilly ilmoitti viime kuussa, että se lopettaa tiomersaalin valmistuksen. Rokotteiden valmistajat kehittävät uusia elohopeattomia rokotteita.

Daily Telegraphin artikkeli
Autismi paljon luultua yleisempää
Autismi: Karnosiinihoito antoi lupaavia tuloksia
Autismin ravitsemushoito