Kalan elohopea voi aiheuttaa lapsille autismia

Amerikkalaiset tutkijat varoittavat, että runsaasti tonnikalaa raskauden aikana syövät naiset voivat altistaa lapsensa autismille. Tutkijat uskovat, että autistisen tautikirjon voimakas yleistyminen viime vuosina Yhdysvalloissa johtuu ainakin osittain tonni- ja miekkakalan suurista elohopeapitoisuuksista. Uudesta varoituksesta kertoi tämän aamun Daily Mail.

Autismi on yleistynyt suuresti myös Euroopassa, muun muassa Iso-Britanniassa. Tutkijat kiistelevät sitä, onko uusien tapausten kasvun syy parantunut diagnostiikka vai ovatko tapaukset oikeasti lisääntyneet. Yhtenä syytekijänä pidetään rokotteiden säilöntäainetta, tiomersaalia, joka sisältää noin 50 % orgaanista elohopeaa.

Poikien uusien autismi-diagnosien määrä (punainen viiva) on lisääntynyt, kun taas muiden kehityshäiriöiden määrä on vähentynyt (sininen katkoviiva) 1990-1997 Britanniassa. Lähde: British Medical Journal 14.2.2004

Yhtäältä Britannian Food Standards Agency neuvoo odottavia ja imettäviä äitejä rajoittamaan tonnikalan syöntiään kahteen puoleen purkilliseen viikossa. Toisaalta Englannin kalantuottajien järjestön (Fish Foundation) edustaja Ray Rice korostaa, että on paljon tieteellisiä todisteita siitä, että kalan syönti raskauden aikana on terveellistä.

Yhdysvalloissa Jane Houlihan (Environmental Working Group -järjestöstä) vaatii lääkelaitosta (FDA) julkaisemaan luettelon kaloista, joissa on vain vähän elohopeaa ja jotka siis olisivat turvallisia myös raskaana oleville naisille. Hänkin korostaa, että naisten ja lasten tulisi saada kalaöljyjen terveellisiä omega-3-rasvahappoja.

Autismi ja elohopea
Autismia sittenkin rokotteista, myöntää NIH
Kalan elohopea voi vahingoittaa lasten ja nuorten aivoja
Autismin täydentävät hoidot
Autismi paljon luultua yleisempää
Autismin karnosiinihoito antoi lupaavia tuloksia

Tri Tolosen kommentti

Kuopion yliopisto on tutkinut sisävesiemme petokalojen elohopeapitoisuutta. Turvallinen tapa varmistaa rittävän omega-3-rasvahappojen saanti myös raskauden aikana on nauttia kalaöljyä ruoan lisänä kapseleina. Naisten ja sikiön aivot tarvitsevat raskauden aikana kalaöljyä. Norjalaisen tutkimuksen mukaan sitä nauttivat naiset synnyttävät muita älykkäämpiä lapsia.

Neljännes vauvoista altistuu liikaa odotusaikana elohopealle
Elohopeavaroitus: kala on vaarallista raskauden aikana
Kalaöljyn käyttö odotusaikana lisää lapsen älykkyyttä