Soijan isoflavonoidit voivat ehkäistä naisten lihomista, diabetesta ja sydän- ja syöpätauteja

Soija sisältää estrogeenin tavoin vaikuttavia yhdisteitä, isoflavonoideja, jotka vähentävät rasvan kertymistä vaihdevuosien jälkeen naisten sisäelimiin, ja vähentävät siten lihomisen, tyypin 2 diabeteksen, sydäntautien ja joidenkin syöpäsairauksien riskiä, sanoo Alabaman yliopiston tutkija, tohtori Daniel Christie. Hän esitti tutkimustuloksensa eilen American Society for Reproductive Medicinen vuosikokouksessa, kertoo brittilehti Daily Telegraph.

Kolme kuukautta kestäneessä kaksoissokkokokeessa Christie antoi 15 naiselle soijajuomaa ja kuudelle verrokille lumevalmistetta. Soijajuoma sisälsi päiväannosta kohti 160 mg isoflavonoideja. Naisten paino ei muuttunut vaikuttavuusjakson aikana, mutta tietokonekuvauksen mukaan soijaa saaneiden naisten, mutta ei verrokkien, sisäelinten rasvan määrä oli vähentynyt merkittävästi. Sitä vastoin soijalla ei ollut vaikutusta käsivarsien eikä raajojen rasvamääriin. Christie totesi, että hänen tutkimusaineistonsa on liian pieni tulosten yleistettävyyden kannalta, mutta hän aikoo jatkaa tutkimusta 70 naisen aineistolla. "Jos tulokset osoittautuvat yhtä hyviksi suuremmassa aineistossa, saattaa olla aihetta suositella soijaa ja sen isoflavonoideja postmenopausaalisille naisille. Soija saattaa vähentää lihomisen, sydäntautien, diabeteksen ja tiettyjen syöpäsairauksien riskiä", hän lisäsi.

Daily Telegraph 17.10.2007

Muita isoflavonoiditutkimuksia:

Genisteiini lujittaa naisten luustoa paremmin kuin kalkki + D-vitamiini
Soijan isoflavonoideja tutkittu vaihdevuosissa ja niiden jälkeen
Soija isoflavonoidit – tohtori Tolosen katsaus