Lihavilla lapsilla vatsavaivoja

Ylipainoisilla lapsilla on muita enemmän erilaisia vatsavaivoja, kirjoittavat lastenlääkärit Journal of Pediatrcis –lehdessä. Osalla lapsista on ummetusta, osalla taas liian löysä vatsa, osalla nämä oireet vuorottelevat, sanovat tutkijat. Vatsavaivojen varhainen hoito voi ehkäistä muita, myöhemmin elämässä ilmeneviä tauteja, sanovat lastenlääkärit.

Lähes joka neljännellä 1-18 –vuotiaalla ylipainoisella on ummetusta. Normaalipainoisista 2-vuotiaista ummetusta potee 16 % ja sitä vanhemmista 3 %. Lisäksi 15 % lihavista lapsista tahraa alusvaatteensa ja yöpukunsa, kun sitä esiintyy vain 1-3 %:lla normaalipainoisista lapsista, sanoo tutkimusta johtanut lastenlääkäri Samuel Nurko Reuersin haastattelussa. Hän toimii maailmankuulussa lastensairaalassa (The Children's Hospital in Boston, Massachusetts).

"Yhtenä syynä ylipainoisten lasten vatsavaivoihin on se, että he syövät muita vähemmän kuituja eikä heidän suolistonsa ei toimi normaalisti”, Nurko sanoo. Hän korostaa, ettei se ole lasten syy.

Lastenlääkärit haastattelivat 80 lihavuusklinikkaan tullutta lasta ja heidän vanhempiaan. Tässä yhteydessä ummetuksella tarkoitettiin siteä, ettei lapsi tai nuori kyennyt ulostamaan säännöllisesti päivittäin, ulostamisvaikeutta ja kivuliasta ulostamista oli ollut vähintään neljänneksen ajasta edellisten kolmen kuukauden aikana.

Haastattelussa tohtori Nurko sanoo, että monet lastenlääkärit eivät ole selvillä ylipainoisten pikku potilaittensa vatsavaivoista, koska he keskittyvät lapsen ylipainoon ja muiden mahdollisten terveysongelmiin ja niiden ehkäisyyn. Nurko kehottaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa ulostamiseen liittyvistä seikoista, kuten WC:ssä käyntitiheyteen, ja alusvaatteiden tahriintumiseen. Jos ongelmia ilmenee, lapsi tai nuori tulisi viedä lääkäriin, Nurko korostaa.

Toisessa tuoreessa artikkelissa, Nurkon työryhmä suosittaa muuttamaan lapsen ulosteen konsistenssia ruokavalion ja lääkityksen avulla. Hän neuvoo käyttämään aineita, jotka sekä nopeuttavat (ummetuspotilaan) että hidastavat (ripuloibvan) potilaan suolen toimintaa.

Kolmannen saman työrymän artikkelin mukaan hoitamatomina lasten suolisto-ongelmat voivat johtaa myöhemmin elämässä rasvahappojen hapetuksen häiriöihin ja neurologisiin ja muihin terveysiongelmiin (3).

1. Fishman L, Lenders S, Fortunato C, Noonan C, Nurjko S. Increased prevalence of constipation and fecal soiling in a population of obese children. J Pediatr. 2004 Aug;145(2):253-4. [PubMed].
2. Pensabene L. Nurko S. Management of Fecal Incontinence in Children Without Functional Fecal Retention. Curr Treat Options Gastroenterol. 2004 Oct;7(5):381-390. [PubMed]
3. Chikatkara DK, Nurko S. Shohffner JM et al. Abnormalities in gastrointestinal motility are associated with diseases of oxidative phosphorylation in children. Am J Gastroenterol. 2003 Apr;98(4):871-7. Review. [PubMed]