ADHD-lääkkeiden sydäntautivaara

New England Journal of Medicine julkaisi 6.4.2006 pääkirjoituksessaan varoituksen ADHD-lääkkeiden aiheuttamasta sydäntautivaarasta. Se julkaistiin netissä jo helmikuussa asian tärkeyden vuoksi. Joka kuukausi miljoona aikuista ja 2 miljoonaa lasta saa ADHD-lääkereseptin. Vuosittain näitä lääkkeitä myydään 2 miljardin euron edestä. Niiden turvallisuus on kuitenkin kyseenalainen. Ainakin 51 Ritalinia käyttänyttä lasta on kuollut USA:ssa ja 9 Englannissa. Yhdysvaltain hallituksen asiantuntijaryhmä (U.S. Advisory Panel) vaati 10.2.2006 lääkepakkauksiin uusia varoituksia, koska lääkkeet – erityisesti Novartis-yhtiön Ritalin ja Shiren Adderall – lisäävät äkillisen sydänkuoleman ja muiden "uusien" sivuvaikutusten riskiä.

Shire-yhtiön Adderallissa onkin jo "musta laatikko", jossa sanotaan amfetamiinien väärinkäytön voivan johtaa äkkikuolemaan ja vakaviin sydänlihastauteihin kuten rabdomyolyysiin ja verenpaineen kohoamiseen. Komitea päätti äänin 8–7 vaatia varoitukset muihinkin lääkkeisiin. Useat komitean jäsenet muistuttivat, että ADHD-lääkkeet ovat amefetamiineja (Adderal ym. tai kemiallisesti niiden sukulaisia (Ritalin, Concerta ym.), jotka nostavat verenpainetta ja altistavat siten sydän- ja verisuonitaudeille, kertoo Reutershealth.

FDA:lle on ilmoitettu Ritalinin (metyylifenidaatin) aiheuttaneen hallusinaatoita, itsemurha-ajatuksia, aggressiivisuutta, väkivaltaista käyttäytymistä ja psykoottisia oireita.Metyylifenidaatti syntetisoitiin jo v 1891 ja sitä käytettiin aluksi Saksassa sodan aikana piristämään taistelulentäjiä. Concerta on pitkävaikutteinen metyylifenidaatti, jota valmistaa toinen suuryritys, Johnson & Johnson. Lääkkeet voivat lisätä myös itsemurhan ja syöpätaudin riskiä, sanoo FDA.

Lääketehdas veti markkinoilta 30 vuotta ADHD:n hoitoon käytetyn lääkkeen Cylertin sen maksatoksisuuden vuoksi. Cylertiä on määrätty Yhdysvalloissa ADHD:n hoitoon vuodesta 1975. Tähän asti lastenpsykiatrit ovat vakuuttaneet sen olevan turvallisen. Eli Lilly & Co on lisännyt Stratteraan varoituksen, jonka mukaan lääke voi lisätä itsemurhan vaaraa.

Ruotsissa Aftonbladet varoitti Ritalinin sydänvaaroista (lue artikkeli).

Lisäys 19.3.2006

FDA on ryhtynyt toimiin, the Independent -lehti uutisoi 19.3.2006:
US medicines regulatory body the Food and Drugs Administration has put a warning on drugs for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) including Shire Pharmaceuticals' anti-ADHD treatment Adderall XR, saying that such drugs should carry stronger warnings about the risk of side effects such as hallucinations and paranoia. Last month the FDA's Drug Safety and Risk Management Advisory Committee highlighted the heart risks of ADHD drugs, with the panel voting 8-7 that such medicines including Adderall and Ritalin should carry 'black box' warnings highlighting the risk of heart attacks.

Aiheeseen liittyviä muita uutisia:

Monipuolinen ravitsemushoito yhtä tehokasta kuin Ritalin
Kuinka turvallista Ritalin on lapsille?
Ritalinista geenimuutoksia
Ritalin on "leikkikentän uusi vaara"
ADHD ja epilepsia
ADHD:n täydentävä ravitsemushoito
ADHD-Oireyhtymä