Daily Telegraph: Kalaöljy lievittää joka toisen ADHD-lapsen oireita

Ennestään tiedetään, että kalaöljyn anto ravintolisänä parantaa lasten oppimis- ja keskittymiskykyjä ja häiriökäytöstä sekä lisää älykkyyttä. Uusi 132 ADHD-lapsen seurantatutkimus Australiasta vahvistaa entisestään tätä käsitystä. Kalaöljyä tulisikin antaa pienestä pitäen, sillä se korjaa ravinnon omega-6/omega-3-rasvahappojen epätasapainoa, millä on edullinen vaikutus terveydentilaan kauas lapsen tulevaisuuteen.

Etelä-Australian yliopistossa on tutkittu kauan kalaöljyjen vaikutusta lasten terveyteen, mm. astmaan ja ADHD:hen. Nyt uusi 132 ADHD-lapsen 30 viikkoa kestänyt tutkimus osoitti, että rasvahappolisä parantaa lähes joka toisen lapsen tarkkaavuutta ja keskittymiskykyä. Lapset olivat iältään 7–12-vuotiaita. Monivitamiini-hivenainetabletista ei näyttänyt olleen vastaavaa apua. Tutkimuksesta raportoi Daily Telegraph 18.4.2007

Tohtori Tolosen kommentti

Levottomien ja häiriköivien koululaisten ravintolisähoidosta saatiin vastaavanlaisia hyviä kokemuksia Marbellan Calpe Collegen tutkimuksessa.

Lontoon Imperial Collegen psykiatrian professori Basant K. Puri antoi äskettäin muutamalle ylipainoiselle koululaiselle E-EPA-nimistä kalaöljyä ja kuvasi heidän aivonsa. Kuvien mukaan E-EPA paransi oppimis- ja keskittymiskykyä ja lisäsi merkitsevästi aivokurkiaisen (corpus callosum) N-asetyyliaspartaatti-nimisen yhdisteen (NAA) pitoisuutta. NAA ravitsee aivosoluja ja huolehtii niiden hyvinvoinnista, mikä selittää oppimis- ja keskittymiskyvyn kohenemista (lue lisää). Kalaöljyn laadulla näyttää olevan suuri merkitys lasten aivotoiminnalle.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

E-EPA paransi koululuaisten oppimis- ja keskittymiskykyä
Kalaöljy paransi koululaisten keskittymiskykyä
Ravintolisiä tutkitaan Englannin kouluissa
Odotusajan kalaöljy lisää lasten älykkyyttä
Näkyykö älykkyys aivokuvissa?
ADHD:n ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus

ADHD-Ravitsemushoito