Guelph-yliopisto, Kanada: ADHD:ssä on rasvahappohäiriö

Uusi kanadalainen tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan ADHD:tä potevilla lapsilla ja nuorilla on häiriöitä välttämättömien rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Havaitut puutokset eivät johdu ravitsemuksen puutteista, vaan syynä on geenivirheistä johtuva kyvyttömyys muuntaa rasvahappoja maksassa ja aivoissa. Tilaa voidaan korjata rasvahappohoidolla, mutta tarvittavat päiväannokset näyttävät olevan paljon suurempia kuin mitä tähän asti on luultu. Kalaöljyn laadulla on kuitenkin tärkeä merkitys: siinä tulee olla paljon EPA-rasvahappoa.

Guelph-yliopiston tutkimukseen osallistui 11 ADHD-lasta, iältään 10-16 vuotta ja 12 samanikäistä tervettä verrokkia. Tarkoituksena oli tutkia heidän ruokatapojaan ja mitata punasolujen kalvoilta välttämättömien rasvahappojen pitoisuuksia. Niitä verrattiin sitten käytöstä kuvaavaan Conners' Parent Rating Scaleen (CPRS-L).

Kävi ilmi, että ADHD-lapset söivät enemmän ruokaa ja saivat siten enemmän energiaa, mm. rasvaa kuin verrokit. Kuitenkaan tyydyttymättömien omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saannissa ei ollut eroja. Silti ADHD-lasten punasoluissa oli merkitsevästi vähemmän DHA-rasvahappoa (omega-3) ja enemmän linolihappoa (LA, omega-6) kuin verrokeilla. Mitä pienempi omega-3-pitoisuus oli, sitä huonompi tulos oli Connorsin käyttäytymisskaalalla mitattuna.

Tulokset vahvistavat monia aikaisempia tutkimushavaintoja: ADHD-potilailla on rasvahappohäiriö. Tämän tutkimuksen mukaan se ei kuitenkaan johdu ruokavaliosta vaan syynä on sisäinen, aineenvaihdunnan häiriö. Se ei korjaannu pelkästään ruokatapoja parantemalla, vaan potilaat tarvitsevat suuria päiväannoksia omega-3-rasvahappoja.

Colter AL, Cutler C, Meckling KA. Fatty acid status and behavioural symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in adolescents: A case-control study Nutrition Journal 2008, 7:8doi:10.1186/1475-2891-7-8 [Full Free Text pdf]

Tohtori Tolosen kommentti

Göteborgin Kuningatar Silvian lastensairaalassa saatiin äskettäin erinomaisia tuloksia ADHD-lasten hoitamisesta rasvahappolisillä (lue lisää). ADHD:n hoitaminen rasvahapoilla on perusteltua senkin vuoksi, että tautiin liittyy suuri muiden samanaikaisten sairauksien, kuten masennuksen riski, jota runsaasti EPAa sisältävä kalaöljy myös vähentää. Lastenpsykiatrit ovat hanakoita määräämään lapsille psyykelääkkeitä, mutta niiden tehoa on suuresti liioiteltu. Maailman johtavan asiantuntijan professori William Pelhamin mukaan lääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Aiheeseen liittyviä muita linkkejä:
Kalaöljy lievittää joka toisen ADHD-lapsen oireita
E-EPA paransi koululaisten oppimis- ja keskittymiskykyä
Kalaöljy paransi koululaisten keskittymiskykyä
Ravintolisiä tutkitaan Englannin kouluissa
Odotusajan kalaöljy lisää lasten älykkyyttä
ADHD:n ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus

ADHD-Oireyhtymä