Kalaöljyn nauttiminen odotusaikana lisää lapsen älykkyttä

Norjalaiset tutkijat antoivat 341 äidille odotusaikana kalaöljyä tai vastaavaa plaseboa. Kalaöljyä syöneiden äitien lasten älykkyysosamärä oli korkeampi 4 vuoden iässä.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsen aivojen kehitys riippuu äidin raskaudenaikaisesta ravinnosta, erityisesti äidin nauttimien kalaöljyn rasvahappojen EPAn ja DHA:n määrästä. Nämä välttämättömät rasvahapot näyttävät vaikuttavan suuresti lapsen tiedollisten taitojen kehitykseen, näön tarkkuuteen ja unen laatuun. Sikiön aivot kasvavat kovalla vauhdilla raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, jolloin ne tarvitsevat runsaasti välttämättömiä rasvahappoja - niin runsaasti, että äidin aivot kutistuvat tilapäisesti äidin luovuttaessa niitä sikiölle.

Lapsen aivojen kehitys jatkuu voimakkaana imetysajan, jolloin äidin välttämättömien rasvahappojen tarve on edelleen suuri, sillä niitä siirtyy äidinmaidossa lapseen. Ellei äiti saa niitä riittävästi ravinnosta tai lisäravinteista, lapsen henkinen kehitys vaarantuu.

Norjalaiset lastenlääkärit osoittivat 341 äitiä käsittävässä tutkimuksessa, että kalaöljyn nauttiminen raskauden aikana lisäravinteena lisää lasten älykkyysosamäärää vielä vuosia synnytyksen jälkeenkin. Neljän vuoden iässä oli kalaöljyä nauttineiden äitien lasten älykkyysosamäärä merkitsevästi korkeampi kuin lumevalmistetta saaneiden äitien lasten. Kyseessä oli tieteelliset kriteerit täyttävä kaksoissokkotutkimus, joka julkaistiin Pediatrics-lehdessä (maailman johtava lastentautialan ammattilehti).

Helland IB , Smith L, Saarem K, et al. Maternal Supplementation With Very-Long-Chain n-3 Fatty Acids During Pregnancy and Lactation Augments Children's IQ at 4 Years of Age. Pediatrics 2003; 111 (1) e39-e44 [PubMed]

Tri Tolosen kommentti:

Odottavien äitien tulisi syödä viikoittain vähintään kaksi reilua kala-ateriaa, mutta järvikala sisältää nykyisin liikaa elohopeaa ja Itämeren kala liikaa dioksiinia. Suomalaiset ravitsemusasiantuntijat kiemurtelevat nyt kalaruuan suositusten kanssa. Mitä tehdä, kun kalaa pitäisi syödä, mutta siinä on liikaa ympäristömyrkkyjä? Miksei Suomessa voida vihdoinkin sanoa suoraan, että odottavat naiset tarvitsevat kalaöljyjä ravintolisänä? Se vähentää raskaus- ja synnytyskomplikaatioita ja ehkäisee lapsen lukivaikeutta, ADHD:ta, autismia, epilepsiaa ja muita neurologisia häiriöitä.

Ainoa varma ja 100 % turvallinen keino saada riittävästi lapsen aivojen tarvitsemia kalaöljyn terveellisiä rasvahappoja on nauttia ruuan lisänä kalaöljyvalmisteita. Näin kirjoitti Ison-Britannian suurin päivälehti the Times, joka varoitti raskaana olevia naisia kalan elohopeasta.

Kalansyönti lisää teini-ikäisten poikien älykkyyttä