Lasten lihavuus, masennus ja käytöshäiriöt

Lasten ja nuorten lihominen lisää paitsi elimellisten myös psyykkisten sairauksien vaaraa ja häiriökäyttäytymistä

Lihavilla lapsilla on enemmän henkisiä häiriöitä kuin normaalipainoisilla, ilmenee Pediatrics-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tutkijat tarkastivat vuoden välein 8 vuoden ajan 991 valkoihoista tyttöä ja poikaa, 9-16 v. Ylipainoiset olivat muita taipuvaisempia rikkomaan koulun ja yhteiskunnan järjestyssääntöjä. Ylipainoisilla pojilla (mutta ei tytöillä) oli neljä kertaa useammin masennusoireita kuin hoikilla.

"Lasten lihominen lisää paitsi elimellisten myös psyykkisten sairauksien vaaraa", kirjoittaa tohtori Sarah A. Mustillon johtama tutkijaryhmä (Duke University Medical Center in Durham, North Carolina).

Tässä aineistossa ylipainoisia ja lihavia lapsia oli 3-4 kertaa odotettua enemmän. Joka viides 16-vuotias oli lihava, ainakin ajoittain. Pysyvästi lihavia oli 15 % nuorista. Pysyvästi lihavilla lapsilla ilmeni kaksi kertaa hoikkia enemmän eli koulun ja yhteiskunnan järjestyssääntöjä vastaista käyttäytymistä, "oppositional disorder". Perhetausta ei selittänyt tätä ilmiötä, minkä tulkittiin johtuvan yksinomaan lihavuudesta.

Miksi lihavuus lisää psyykkisiä häiriöitä? Siihen tutkijat eivät vielä osaa vastata tyhjentävästi. He arvelevat, että koska lihavuus lisää masennusta, se voi vaikutta aivoihin muutoinkin haitallisesti. "Lihava lapsi kokee mollausta ja syrjintää, mikä puolestaan rajoittaa harrastusmahdollisuuksia ja vaikuttaa haitallisesti hänen käyttäytymiseensä", tutkijat kirjoittavat.

Toisaalta masennus ja muut psyykkiset häiriöt ja psyykenlääkkeet aiheuttavat lihomista. Lääkärit kehottavat vanhempia kiinnittämään huomiota lastensa painonnousuun ja vaikuttamaan sen ehkäisyyn ruoka- ja liikuntatottumusten avulla.

Mustillo S, Worthman C, Erkanli A, et al. Obesity and psychiatric disorder: developmental trajectories. Pediatrics. 2003 Apr;111(4 Pt 1):851-9. [PubMed]

Tri Tolosen kommentti:

Ylipaino ja lihavuus tuottavat elimistössä ylimäärin vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat aivoissa hapetusstressiä. Sitä esiintyy kaikissa psykiatrisissa tiloissa, joten se voi ainakin osittain selittää nyt havaittuja psykkisiä häiriöitä. Ennestään tiedetään, että lihavuus haittaa aivojen normaalia toimintaa.
Ylipaino aiheuttaa hapetusstressiä
Lihavuus haittaa aivotoimintaa

Lapsilla ja nuorilla vyötärön ympärysmitta on paras lihomisen osoittaja, parempi kuin painoindeksi. Britanniassa 11-16-vuotiaiden lasten ja nuorten vyötärön ympärysmitta on kasvanut 7 cm. Suomi seuraa perässä.
Vyötärön ympärysmitta vs painoindeksi
Uutta tietoa laihduttamisesta