Soijan isoflavonoidit vähentävät rasvaa naisten vatsan alueelta

Alabaman yliopistossa on tutkittu soijan isoflavonoideja ja todettu, että ne estävät rasvan kertymistä naisten vatsan alueelle vaihdevuosien jälkeen. Vatsan alueen rasva on terveydelle vaarallista, sillä se lisää hapetusstressiä ja hiljaa kytevää tulehdusta. Siksi tämä tutkimustulos on merkittävä, kirjoittaa tohtori Cynthia Sites Fertility and Sterility -lehdessä.

Kolme kuukautta kestäneeseen kokeeseen osallistui 15 lihavaa naista (painoindeksi oli keskimäärin 30,5). Heidät jaettiin kahteen yhtä painavaan ryhmään, joista toinen otti päivittäin 20 grammaa soijaproteiinia plus 160 mg isoflavonoideja ja toinen ryhmä lumevalmistetta (kaseiinia). Soijaa saaneen ryhmän seerumin daidtseiinin pitoisuus lisääntyi 90-kertaisesti ja genisteiinin pitoisuus 65-kertaisesti.

Vaikuttavuusjakson lopussa koehenkilöiden paino ja kudosten rasvamäärä mitattiin tarkalla menetelmällä (dual energy x-ray absorptiometry). Ryhmien kokonaispainoissa ei ollut eroja, eikä myöskään elimistön kokonaisrasvan määrässä, rasvattoman kudoksen painossa (lean mass) eikä insuliinin erityksessä. Mutta soijaa syöneiden naisten vatsan ihonalainen rasvakudos oli vähentynyt merkitsevästi, kun lumeryhmässä se oli lisääntynyt.

Tutkijat myöntävät, ettei toistaiseksi tiedetä tarkalleen, miten isoflavonoidit vaikuttavat rasvakudoksessa. He arvelevat, että genisteiini saattaa vähentää lipoproteiinilipaasi-mRNA:n määrää, jolloin rasvasolujen (adiposyyttien) kyky tuottaa rasvaa heikkenee. Tai isoflavonoidit saattavat säätää rasvan kertymistä kontrolloivien geenien aktiivisuutta, ehdottavat tutkijat.

"Olipa biokemiallinen mekanismi mikä hyvänsä, tuloksemme osoittavat, että soijan isoflavonoidit voivat estää rasvan kertymistä vatsan alueelle", päättelevät tutkijat.

Tutkimusta selostetaan Reuterstehealthin verkkosivuilla

Sites CK, Cooper BC, Toth MJ et al. Effect of a daily supplement of soy protein on body composition and insulin secretion in postmenopausal women. Fertility and Sterility (Elsevier) 2007;88, (6) 1609-1617 [lue raportista englanniksi]

Tohtori Tolosen kommentti

Isoflavonoidit ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina, kun synteettisen hormonikorvaushoidon riskit ovat tulleet yleiseen tietouteen. Soijan tunnetuimmat isoflavonoidit ovat nimeltään genisteiini ja daitseiini. Niitä saa Suomessa vapaasti apteekeista, terveyskaupoista ja markettien luontaistuoteosastoilta. Sieltä saa valmisteita, joihin on yhdistetty nämä molemmat ainesosat ja vieläpä lisäksi karnosiini. Tällaiset yhdistelmät ovat tehokkaampia kuin yksittäiset isoflavonoidit.

Muita isoflavonoiditutkimuksia:
Soijan isoflavonoidesta apua vaihdevuosivaivoihin
Genisteiini lujittaa luustoa paremmin kuin kalkki + D-vitamiini
Isoflavonoidit auttavat astmaan yhtä hyvin kuin sumuttimet
Soijan isoflavonoidit – tohtori Tolosen katsaus