GABA ehkäisee aivojen vanhenemista

Apinoilla tehty tutkimus tuotti uutta tietoa myös ihmisten vanhenemisen ehkäisyn mahdollisuuksista. GABA-niminen välittäjäaine ehkäisee aivojen vanhenemista. Karnosiini tuottaa aivoissa GABA:a.

Vanhoille apinoille annettu GABA-ruiske käänsi aivojen ikäkelloa taaksepäin, raportoivat Utahin yliopiston tutkijat viime perjantaina ilmestyneessä johtavassa tiedelehdessä, Sciencessä. Vanhojen apinoiden aivot alkoivat toimia nuorten tavoin.

GABA on lyhenne sanoista gamma-aminoburyric acid, suomeksi gamma-aminovoihappo. Se on yksi aivojen keskeisistä hermoimpulssien välittäjäaineista, joka hillitsee ei-toivottua käytöstä, kuten raivoamista. Vaikka GABA:n vähenemistä iän myötä ei olekaan varmuudella osoitettu ihmisen aivoissa, voi uusi havainto auttaa tiedemiehiä kehittämään keinoja myös ihmisen aivojen vanhenemisen ehkäisyyn, kirjoittavat tohtori Audie G. Leventhalin johtamat tutkijat. He uskovat, että myös ikäihmisten GABA:n suojaus voi ehkäistä muisti,- näkö- ja kuulohäiriöitä ja tylsistymistä.

Leventhalin työryhmä antoi GABA:a mikroruiskeina eri ikäisten apinoiden tietyille aivoalueelle (visual cortex). Kun vanhat apinat - 26-32-v - saivat GABA:a, palasi niiden aivotoiminta nopeasti nuorten tasolle. Ne reagoivat erilaisiin ärsykkeisiin yhtä nopeasti ja muutoinkin samalla tavalla kuin 7-9-vuotiaat. Ilman GABA:a vanhojen apinoiden neuronit (aivosolut) eivät kyenneet reagoimaan nopeasti liikkeisiin, väreihin eivätkä ne kyenneet aistimaan etäisyyksiä yhtä hyvin kuin nuoret. Vanhat apinat eivät kyenneet aistimaan näköhavaintojen hienoja vivahde-eroja.

GABA-ruiskeilla ei ollut vaikutusta nuorten apinoiden aivojen toimintaan, koska niiden välittäjäaineet toimivat ilmankin optimaalisesti. "Alamme nyt tutkia erilaisten GABA:a lisäävien lääkeaineiden vaikutusta aivoissa. Meitä kiinnostaa nähdä parantavatko ne vanhojen ihmisten heikentynyttä näköä, kuuloa ja muistia", kertoi Leventhal Reutersin uutistoimiston haastattelussa. Leventhal totesi, että eräät rauhoittavat psyykenlääkkeet , kuten benzodiatsepiinit (Valium, Xanax ja Librium) lisäävät GABA:n tuotantoa aivoissa. "Monien nykyisin käytössä olevien lääkkeiden vaikutus sattaa perustua juuri GABA:an, vaikkei kukaan ole huomannut tutkia asiaa", hän lisäsi.

Uudet tutkimustulokset viittaavat siihen, että mikäli ikäihmisten GABA:n tuotanto aivoissa on alentunut, sitä voidaan tehostaa.

Leventhal AG, Wang Y, Pu M, et al. GABA and its agonists improved visual cortical function in senescent monkeys. Science (May 2) 2003: 812- 815

Tri Tolosen kommentti

Karnosiini on ns. endogeeninen neuropeptidi, joka toimii itse välittäjäaineena ja lisää GABA:n tuotantoa, kirjoittaa amerikkalaisen lastenneurologian apulaisprofessorin Michael Chezin työryhmä äskettäin ilmestyneessä tutkimusraportissa. Chez on hoitanut karnosiinilla vuodesta 2001alkaen noin tuhatta neurologisista häiriäistä kärsivää lasta, ja saanut erinomaisia tuloksia. GABA-transmissioon vaikuttavat aineet ovat hyödyllisiä myös ahdistusneuroosien samoin kuin epilepsian hoidossa. Karnosiinin vaikutus aivoissa perustuu todennäköisesti välittäjäaineisiin sekä kelaatio-ominaisuuksiin, sanoo tohtori Chez.

Karnosiinia käytetään yleisesti myös lisäravinteena. Sitä saa ostaa vapaasti Suomen luontaistuotekaupoista ja -osastoilta sekä apteekeista.