Karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta

Taiwanilaiset tutkijat osoittivat hiirikokeessa, että histidiini ja karnosiini suojaavat maksaa alkoholin aiheuttamilta vaurioilta.

Hiirille aiheutettiin alkoholilla (etanolilla) maksa- ym. haittoja, jotka ilmenivät laboratoriokokeissa: Virtsan malonialdehydin (MDA) pitoisuus lisääntyi (mikä merkitsee hapetusstressin lisääntyneen), antioksidatiivisen aminohapon glutationin (GSH) pitoisuus sekä katalaasin ja glutationiperoksidaasin (GPX) aktiivisuudet vähenivät ja sytokromi P450 2E1:n (CYP2E1) aktiivisuus lisääntyi maksassa. Etanoli lisäsi myös maksan C-reaktiivisen proteiinin (CRP:n), interleukiinin 6:n (IL-6) ja tuumorinekroositekijä alfan (TNF-alfa) pitoisuuksia.

Sitten histidiiniä tai karnosiinia lisättiin hiirten juomaveteen kolmena eri pitoisuutena, 0,5 g/l, 1 g/l ja 2 g/l. Hiiret joivat näitä vesiä kolme viikkoa. Kaikilla kolmella pitoisuudella sekä histidiini että karnosiini vähensivät merkitsevästi maksaentsyymien kohonneita aktiivisuuksia (alaniini-aminotransferaasi eli S-ALAT ja aspartaatti-aminotransferaasia). Histidiini ja karnosiini vähensivät merkitsevästi MDA:n muodostusta, lisäsivät glutationin pitoisuutta sekä katalaasin ja GPX:n aktiivisuutta ja vaimensivat sytokromi 450:n aktiivisuutta. Muutokset katalaasin ja sytokromi 450:n aktiivisuudessa olivat histidiinin ja karnosiinin annoksista riippuvaisia. Histidiini ja karnosiini vähensivät CRP:tä, IL-6:tta ja TNF-alfaa annoksesta riippuvalla tavalla (mitä isompi karnosiinipitoisuus, sitä suurempi suojavaikutus).

Histidiini ja karnosiini toimivat erinomaisina antioksidantteina ja anti-inflammatorisina (tulehduksenesto)aineina, jotka voivat ravintolisinä olla avuksi kroonisen alkoholin aiheuttaman maksavaurion hoidossa, päättelevät tutkijat.

Liu WH, Liu TC, Yin MC. Beneficial effects of histidine and carnosine on ethanol-induced chronic liver injury. Food Chem Toxicol. 2008 Jan 24; [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Aikaisemmin venäläiset tutkijat ovat osoittaneet, että karnosiini ehkäisee ihmisillä alkoholin aiheuttamaa punasolujen hajoamista, hemolyyttistä anemiaa (lue lisää). Venäjällä karnosiinia käytetäänkin paljon alkoholismin hoidossa.

Karnosiinista on moneksi. Tällä hetkellä karnosiinista on pubmed-tietokannassa 1 336 tieteellistä dokumenttia (kirjoita hakusanaksi Carnosine). Tutkimukset puoltavat karnosiinin käyttämistä ravintolisänä lähes kaikkien krooninisten sairauksien ennalta ehkäisyssä ja hoidossa.

Karnosiini torjuu aldehydien haittoja
Karnosiinista Wikipediassa
Karnosiini suojaa aivohalvauksen seuraamuksilta
Italialaistutkimus: Karnosiini suojaa aivoja
Karnosiini antioksidanttina ja sokeroitumisen estäjänä (engl.)
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus