Kalaöljy lisää lapsen älykkyyttä

Raskauden aikana nautittu kalaöljy nostaa kehittävän lapsen älykkyysosamäärää niin, että 4-vuotiaana se on keskimäärin 106,4 eli 4,1 pistettä normaalia korkeampi. Hämmästyttävästä norjalaistutkimuksesta kertoi Oslon yliopiston professori Christian Drevon. Cambridgen yliopopiston tutkijat selvittivät, kuinka rasvahapot toimivat aivoissa edistämällä uusien neuriittien kasvua, neurogeneesiä. Englantilainen tutkimus osoittaa, että 8–9-vuotiaiden koululaisten kognitiiviset taidot kohenevat kalaöljyllä.

- Näin suurta vaikutusta lasten älykkyyteen emme ole havainneet millään muulla menetelmällä, sanoo ravitsemustieteen professori Drevon Aftonbladetissa. Suomessa Aamulehti (AL) kirjoitti tutkimuksesta 18.10.2005. UKK-instituutin johtaja Mikael Fogelholm ihmettelee AL:ssa, kuinka 4-vuotiaan älykkyyttä voidaan mitata. Fogelholm ei ole ilmeisesti perehtynyt Drevonin tutkimukseen. Meilasin sen hänelle tänään (19.10.2005) tiedoksi.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot näyttävät olevan nykyajan ihmeaine, sanoo professori Drevon. Niiden tiedetään ennestään suojaavan sydäntä ja verisuonia, mutta nyt niiden on osoitettu ehkäisevän ja hoitavan myös muita vaikeita sairauksia, muiden muassa masennusta ja Alzheimerin tautia.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaikuttavat suotuisasti lapsen aivoihin jo sikiökautena – jos vain äiti ymmärtää ottaa niitä ravintolisänä. Erityisesti kalaöljyn edut tulevat esille raskauden viimeisellä kolmanneksella, jolloin sikiön keskushermosto kehittyy kovaa vauhtia. Sikiön aivot tarvitsevat runsaasti omega-3-rasvahappoja, ja niitä hän saa vain äidiltään napaveren kautta. Äidin ruokavalio siis vaikuttaa lapsen hermoston kehitykseen. Kalaöljyä nauttineen äidin lapsi on koulussakin rauhallinen, korostaa Drevon.

Syntaksiinien merkitys aivoille selvisi Cambirdgen yliopistossa

Tutkimus

Drevonin tutkimukseen osallistui 342 odottavaa äitiä. Puolet heistä sai ruoan lisänä kalaöljyä ja puolet vastaavaa lumevalmisteta.

- Lasten ensimmäisissä älykkyystesteissä emme havaineet eroja ryhmien välillä, mutta kun lapset kasvoivat 4-vuotiaiksi, erot olivat selvät, sanoo professori Christian Drevon. Kalaöljyä saaneiden äitien lasten ÄO oli keskimäärin 106,4, ja verrokkien 102,3. Eroa oli siis huimat 4,1 pistettä.

Lasten älykkyysosamäärät (K-ABC-scores) eri mittareilla tutkittuina. Äidit olivat raskausaikana saaneet joko kalaöljyä (Cod liver oil) tai maissiöljyä (Corn oil). Kalaöljyrymän lasten älykkyysosamäärät olivat korkeammat kaikilla mittareilla tutkittuina.

Lue koko tutkimus (Pediatrics)

Muita tutkimuksia

Englantilaisen Newhall Park Primary Schoolin tutkimuksen mukaan kalaöljyn käyttö lisää 8–9-vuotiaiden koululaisten oppimiskykyä sekä kirjoitus- ja lukemistaitoja. Uusi amerikkalais-brittiläinen tutkimus osoittaa, että raskauden aikana tulisi syödä (mieluiten rasvaista) kalaa vähintään 340 g viikossa (tai ottaa kalaöljyä ruoan lisänä). Muussa tapauksessa äiti riskeeraa lapsen normaalin neuropsykologisen kehityksen (ks linkki alla).

Harvardin yliopiston tutkimus vahvistaa tässä esitettyjä käsityksiä. Neurologien ammattilehdessä Archives of Neurology julkaistu tutkimus osoittaa, että kalaöljy suojaa myös ikääntyvien aivoja rappeutumista vastaan.

Tanskalaistutkimuksen mukaan alle vuoden ikäisille lapsile annettu kalaöljy edistää immuunijärjestlemän toimintaa

Muita terveysvaikutuksia

Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että ravintolisien käyttö lapsuudessa parantaa lasten oppimis- ja keskittymiskykyä ja vähentää ylimääräistä levottomuutta, sanoo professori Drevon.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että kalaöljy parantaa veren rasvatasapainoa ja ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja parantaa alkaneen taudin ennustetta. Ruotsin sydänlääkäreiden syyskokouksessa esitettiin vastikään raportti, jonka mukaan kalaöljy oli kaksi kertaa tehokkaampaa kuin ne kolesterolilääkkeet, joita 600 000 ruotsalaista syö lääkärin määräyksestä.

Myös ikääntyvillä ihmisillä näyttää olevan puutetta omega-3-rasvahapoista. Ruotsissa on juuri tutkittu kalaöljyn vaikutusta 200 ihmisen lievään ja keskivaikeaan Alzheimerin tautiin. Tulokset eivät ole vielä valmiita, mutta ne ovat kiinnostavia, sen voin jo tässä vaiheessa luvata, sanoo Aftonbladetille tutkimusta johtava ylilääkäri Yvonne Freund Levi Huddingen yliopistosairaalasta Tukholmasta.

Uusi australialainen tutkimus viittaa siihen, että vauvasta alkaen nautittu kalaöljy ehkäisee mm. verenpainetaudin kehittymisen aikuisena. Barkerin hypoteesin mukaan aikuisena ilmenevät taudit saavat alkunsa jo kohdussa, mutta niitä voidaan ehkäistä ravitsemustekijöillä. Uusi tutkimus osoittaa, etä kalaöljy hidastaa myös ikääntyvien ihmisten henkisen tason laskua (Arch Neurol. 2005). Niinpä jokaisen tulisi ottaa omega-3:a ruoan lisänä.

Aftonbladet luetteloi kalaöljyn terveysvaikutuksia näin:

1 Alzheimerin tauti
Eläinkokeiden mukaan omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä tautia ja joissakin tapauksissa pysäyttää taudin kulun.

2 Syöpätaudit
Omega-3-rasvahapot voivat tappaa syöpäsoluja ja estää niitä leviämästä.

3 Sydän- ja verisuonitaudit
Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että kalaöljy alentaa veren kohonnutta kolesterolia ja vähentää verisuonten supistusta ja sydän- ja aivoinfarktien riskiä.

4 Nostaa lasten älykkyysosamäärää
Raskauden aikana kalaöljyä saaneiden äitien lapsista tuli 4-vuotiaina älykkäämpiä kuin verrokkilapsista.

5 ADHD (ylivilkkaus- ja tarkkaavuushäiriö)
Yhä useammat ja suuremmat tutkimukset vahvistavat käsitystä, että ylivilkkaat lapset rauhoittuvat kalaöljyllä.

6 Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus (dysleksia)
Tässä häiriössä suositellaan runsasta omega-3-rasvahappojen saantia. [Asiaa on tutkittu Marbellassa Calpe International Collegessa), ja nyt sitä tutkitaan parhaillaan Jyväskylän seudun kouluissa. Lukivaikeudesta kärsivät 3–6-luokkalaiset saavat E-EPAa ja karnosiinia tai vastaavia lumevalmisteita. Tutkimusta tekee Niilo Mäki Insituutti.]

7 Niveltulehdukset
Reuma- ja muut nivelpotilaat ovat eräissä tutkimuksissa havainneet oireiden lievenevän kalaöljyllä ja muilla ravintolisillä.

8 Masennus
Kalaöljy on helpottanut masentuneiden elämää pienehköissä tutkimuksissa.

9 Dyspraksia
Tätä neurologista häiriötä potevan henkilön on vaikea hallita lihastensa liikkeitä. Kalaöljystä on ollut apua eräissä pienehköissä tutkimuksissa.

10 Premenstruaalisyndrooma (PMS)
Eräissä pienehköissä tutkimuksissa on saatu viiteitä siitä, että monitydyttymättömät rasvahapot voivat lievittää PMS-oireita.

11 Heikko näkö
Eräiden tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät silmänpohjan keltaisen täplän (makulan) rappeutumista. Se on tavallista yli 60-vuotialla ihmisillä.

12 Univaikeudet
Unettomuudesta kärsineet ihmiset kokevat nukkuvansa paremmin alettuaan ottaa ruoan lisänä kalaöljyä.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Esikoinen on sisaruksista älykkäin
Näin EPA-rasvahappo vaikuttaa aivoissa
Näin valitset itsellesi hyvän kalaöljyvalmisteen
Kalaöljyn rasvahapoilla erilainen teho psykiatriassa
Barkerin hypoteesi – kohdunsisäisten olojen merkitys