Ravinto ja mielialahäiriöt

Suomalainen lääkärilehti Duodecim kirjoitti taas myönteisesti ravitsemushoidosta ja ravintolisistä. Lehti julkaisi syksyllä 2004 pääkirjoituksen "Omega-3-rasvahapot – uusi lisähoito masennukseen?" ja nyt ilmestyi uusi katsaus "Ravinto ja mielialahäiriöt".

Kuopion ja Tampereen yliopistoja sekä Päijät-Hämeen keskussairaalaa edustavat psykiatrit ja ravitsemustietieteilijät korostavat katsauksessa ravitsemuksen, liikunnan ja muiden elämäntapojen merkitystä masennuksen ja muiden psykiatristen häiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa. "Ravitsemuksen ja masennuksen välisten yhteyksien selvittäminen saattaa tuoda lisää tietoa myös masennuksen etiologiasta (syistä) ja patogeneesista (syntytavasta)". Katsauksessa keskitytään erityisesti foolihapon ja muiden B-vitamiinien, kalaöljyn rasvahappojen sekä tryptofaanin ja S-adenosyylimetioniinin (SAMen) ja masennuksen yhteyksiin. Selostan tässä muutamaa keskeistä kohtaa.

B-vitamiinit

Masennuspotilailla – erityisesti ikääntyvillä – on usein piilevää puutetta folaatista eli foolihaposta ja B12-vitamiinista. "Folaatin liian vähäinen saanti ravinnosta on yleistä", kirjoittajat toteavat. B-vitamiinien anto tehostaa masennuslääkitystä ja nopeuttaa potilaan toipumista. Vähäinen foolihapon saanti ruoasta aiheuttaa homokysteiinin kertymistä aivoihin ja muualle kudoksiin, kuten Tommi Tolmunen omassa väitöskirjatyössäänkin on todennut.

Kalaöljyt

Kirjoittajat mainitsevat englantilaisessa nuorisovankilassa tehdyn tutkimuksen, jossa vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja sisältävien ravintolisien anto vähensi merkittävästi vankien aggressioita ja väkivaltaista käytöstä .

"EPA:n lisäksi tutkimuksissa on käytetty myös puhdasta EPA:n etyyliesteriä eli farmakologista EPA:ta (E-EPA). Aiheesta on julkaistu hiljattain pääkirjoitus tässä lehdessä (Tanskanen ja Tiihonen 2004)", kirjoittajat mainitsevat.

He esittävät taulukon muodossa seuraavat omega-3-tutkimukset: Nemets ym 2002, Peet ja Horrobin 2002, Su ym 2003, Marangell ym. 2003 ja Silvers ym. 2005. [Niitä voi tarkastella lähemmin klikkaamalla TÄHÄN.] "Mahdollisesti E-EPA:ta voitaisiinkin käyttää masennuslääkityksen lisänä. On alustavaa näyttöä myös siitä, että vaikutus olisi samansuuntainen myös bipolaarimasennuksessa", tutkijat toteavat. "American Psychiatric Associationin (2002) suosituksissa on ehdotettu kalaöljyjen käyttöä kaksisuuntaisen mielialahäiriön tukihoitona. [...] Kuten myös B-vitamiinien yhteydessä todettiin, pelkät kalaöljyt tuskin riittävät yksinään vakavan masennuksen hoidoksi", he lisäävät.

Ravintolisistä

"Vääjäämätön tosiasia kuitenkin on, että ihmiset käyttävät melkoisia määriä erilaisia lisäravinteita. Kansanterveyden kannalta voi olla edullista, jos käyttö kohdistuisi erityisesti niihin lisäravinteisiin, joista todennäköisimmin on hyötyä ja niitä käyttäsivät ne henkilöt, joilla on näiden ravintoaineiden lisääntynyt tarve ja puutteellinen perusruokavalio. Useimmiten lisäravinteilla ei ole haittavaikutuksia, mutta mahdollisten haittojen tiedostaminen ja niistä tiedottaminen on tärkeää", todetaan katsauksen lopuksi.

Tolmusen työryhmä julkaisi 2015 lopulla uuden tutkimuksen, jonka mukaan magnesiumin puute voi lisätä masennuksen riskiä

Tommi Tolmunen, Anu Ruusunen, Sari Voutilainen, Jukka Hintikka. Ravinto ja mielialahäiriöt. Duodecim 2006;122:791–9