Nuorten masennus ja ruokavalion laatu

Masennuksen syistä puhuttaessa unohtuu usein ruokavalion ja ravintolisien merkitys. Se nousi esille tällä vikolla Lontoossa ravitsemustieteilijöiden kongressissa, jossa aiheesta puhui Cambridgen yliopiston tutkija tohtori Diana Bamber.

Tuhannet brittinuoret saattavat kärsiä masennuksesta huonon ruokavalion tähden, sanoi Cambridgen yliopiston tutkija Diana Bamber Lontoossa British Nutrition Foundation Conferencissa tällä viikolla. Hänen mukaansa tutkimuksin on osoitettu, että nuorten masennus liittyy liian vähäiseen vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden sekä omega-3-rasvahappojen saantiin.

Noin 3 % nuorista potee vakavaa masennusta, joka kestää vähintään vuoden. Köyhistä oloista tulevilla nuorilla on suurempi sairastumisen riski, koska heidän mahdollisuutensa tasapainoiseen ruokavalioon ovat vähäisemmät, Bamber toteaa. Masennus kulkee usein käsi kädessä syömishäiriöiden, huumeidenkäytön ja itsensä vahingoittamisen kanssa, hän lisää. Mutta tuhansien muidenkin nuorten uskotaan potevan vähemmän vakavia mielialahäiriöitä, ärtyneisyyttä ja unihäiriöitä. Koulunkäynti ja sosiaalinen elämä kärsii pahasti, tohtori Bamber muistuttaa.

Useissa tutkimuksissa on hyvällä menestyksellä annettu omega-3-rasvahappoja masennusoireiden lievittämiseen. Myös matalat veren foolihappo-, seleeni-, sinkki- ja B1-vitamiinipitoisuudet liittyvät masennukseen ja ravintolisistä on olut potilaille hyötyä. Eräässä brittitutkimuksessa, jossa nuorisovangeille annettiin monivitamiinipillereitä ja rasvahappoja epäsosiaalinen käytös väheni merkitsevästi, Bamber muistuttaa. " Näitä ravintoaineita runsaasti sisältävä ruokavalio saattaa ehkäistä teini-ikäisten masennusta tai ainakin lievittää sitä", Bamber sanoo Daily Mailille.

Daily Mail 7.3.2007
Aftonbladet

Tohtori Tolosen kommentti

Ruoka haetaan nykyisin marketista. Verrattuna 100 vuoden takaiseen ruokavalioon on omega-3-rasvahappojen saanti vähentynyt 80 % ja omega-6-rasvahappojen saanti on vastaavasti lisääntynyt. Suomalaiset saavat 80 % omega-3-rasvahapoistaan rypsiöljystä ALAna, jonka biologinen aktiivisuus on heikko. Niinpä suomalaisten lasten ja nuorten verestä mitattuna omega6/omega-3-suhdetta parhaiten kuvaava AA/EPA-suhde on keskimäärin 7:1, kun sen tulisi olla terveillä enintään 3:1 ja sairastuneilla alle 2:1. Tuhat milligrammaa E-EPAa päivässä korjaa suhdetta nopeasti ja merkittävästi, mikä vähentää sairastumisen riskiä, nopeuttaa toipumista jo alkaneesta taudista ja ehkäisee sen uusiutumista.

Aiheeseen liityviä muita uutisia:

E-EPA parantaa lasten oppimis- ja keskittymiskykyä
Nuorten masennus ja ruokavalion laatu
Nuorison ruokatavat ja psyykkiset häiriöt
Kalansyönti odotusaikana lisää lapsen älykkyyttä
Kalaöljy vähentää itsemurhan riskiä
E-EPAn vaikutustapa kaksisuuntaisessa
Nuorisovankien ravintolisätutkimus
USA:n psykiatriliitto suosittaa kalaöljyä mielenterveydeksi
Masennuksen ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Masennuslääkkeistä – tri Tolosen katsaus
Omega-3-tutkimukset masennuksessa (taulukko)