E-EPA parantaa koululaisten oppimis- ja keskittymiskykyä - Ylipainoisten koululaisten kalaöljytutkimus Englannista

E-EPA-niminen kalaöljy paransi kolmessa kuukaudessa "dramaattisesti" ylipainoisten koululaisten keskittymiskykyä, lukemistaitoa, muistia ja henkistä vireyttä. Muutokset ilmenivät sekä koulussa että kotona, kertovat brittien valtalehdet The Times ja Daily Telegraph. Lontoon Imperial Collegen psykiatrian professori Basant K. Puri kuvasi lasten aivot ja osoitti, että E-EPA lisää aivoissa NAA-nimistä aminohappoa, joka edistää lasten aivojen kehitystä.

Professori Puri kuvansi kolmen pojan ja yhden tytön aivot St George’s Hospitalissa (southwest London). E-EPAn anto lisäsi aivokurkiaisen N-asetyyliaspartaatti-nimisen yhdisteen (NAA) pitoisuutta paljon enemmän kuin oli etukäteen uskottu. NAA ravitsee aivosoluja ja huolehtii niiden hyvinvoinnista, mikä selittää oppimis- ja keskittymiskyvyn kohenemista.

"Tulokset olivat hämmästyttävät", sanoo professori Puri The Timesin haastattelussa. "Kolmessa kuukaudessa voi normaalisti (ilman ravintolisiä) odottaa vähäistä NAA:n lisäystä. Mutta nyt me näimme nousun, joka vastaan kolmen vuoden muutosta. Aivan kuin nämä (kuvannetut) aivot olisivat olleet kolme vuotta vanhempien lasten aivoja. Muutos merkitsee enemmän aivosolujen keskinäisiä yhteyksiä (synapseja) ja tiheämpää aivosolujen verkostoa, samalla tavalla kuin puuhun kasvaa uusia oksia. Kaikkien tutkittujen lasten oppimis- ja keskittymiskyky kohenivat, mutta näillä kolmella pojalla NAA.n lisäys oli massiivinen. Olin aivan hämmästynyt nähdessäni sen", Puri kertoo.Kuva. Kvantitatiivisella spektroskopialla voidaan mitata koliinin, kreatiinin ja
N-asetyyliaspartaatin pitoisuudet aivoissa. Lähde: Norjan Lääkärilehti

Kuvagalleria aivokurkiaisesta (corpus callosumista)

Ravintolisinä annetut rasvahapot edistävät aivojen kehitystä, kun taas roskaruoka hidastaa sitä, koska roskaruoassa ei ole välttämättömiä rasvahappoja, sanovat tutkijat.

Tutkitut ylipainoiset lapset olivat Zach, 8 v. (51kg), George ja Rachael, kumpikin 11 v. (70 kg) ja Gareth, 13 v. (76 kg). Heille annettiin päivittäin 2 VegEPA-kapselia (sisältävät kapselia kohti 280 mg E-EPAa ja 100 mg helokkiöljyä, muttei lainkaan DHA-nimistä omega-3-rasvahappoa) ja heitä kehotettiin vähentämän rasvaisten välipalojen ja kuplivien virvoitusjuomien käyttöä ja harrastamaan liikuntaa.

"Kolmen kuukauden kuluttua lasten lukemistaito oli edistynyt vuodella, käsiala oli selvempää ja heidän tarkkaavuutensa luokassa oli parantunut. Garethin vanhemmat kertoivat, ettei häntä enää huvittanut tuijottaa TV:tä, kuten ennen, vaan hän halusi mieluummin lukea. Ennen kokeen alkua hän oli sanonut ettei ymmärrä ihmisiä, jotka rakastavat kirjoja", Puri sanoo. “Kaikkien lasten keskittymiskyky koheni ja he muuttuivat rauhallisemmiksi ja iloisemmiksi. Vanhemmat kertoivat spontaanisti minulle lasten muutoksista jo ennen kuin aloin testata heitä kolmen kuukauden kuluttua."

"Vaikka lapsia oli kehotettu parantamaan ruokatapojaan, niissä ei tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia", sanoo Puri. Niinpä hän uskoo muutosten johtuneen ravintolisistä. Tutkimus esitetään torstaina Isossa -Britanniassa TV 5:n dokumenttiohjelmassa Mind the Fat: Does Fast Equal Food Slow Kids?

Professori Kishore Bhakoo (Clinical Sciences Centre at Imperial Collega, London) sanoo Timesissa: “Hämmästyin kolmessa kuukaudessa tapahtunutta suurta biokemiallista muutosta [aivoissa]...Olisin odottanut jotakin vaihtelua (eri suuntiin), mutta kaikkien lasten muutokset olivat samansuuntaisia. Prosessoitu ruoka ei sisällä näitä [aivoille] hyödyllisiä yhdisteitä". Oxfordin yliopiston rasvahappotutkija professori John Stein pitää tutkimusaineistoa lian pienenä lopullisten päätelmien tekoon. Stein on itse aikaisemmin osoittanut, että rasvahappohoito voi auttaa lukihäiriössä.

The Times 12.3.2007
Daily Telegraph 13.3.3007

Tohtori Tolosen kommentti

Tämä on jo toinen tutkimus, jossa osoitetaan E-EPAn lisäävän NAA-pitoisuutta aivoissa. Nyt raportoidut muutokset lasten käytöksessä olivat hyvin samanlaisia kuin Calpe International Collegen tutkimuksessa.

Verrattuna 100 vuoden takaiseen ruokavalioon on omega-3-rasvahappojen saanti vähentynyt 80 % ja omega-6-rasvahappojen saanti on vastaavasti lisääntynyt. Suomalaiset saavat 80 % omega-3-rasvahapoistaan rypsiöljystä ALAna, jonka biologinen aktiivisuus on heikko. Niinpä suomalaisten lasten ja nuorten verestä mitattuna omega6/omega-3-suhdetta parhaiten kuvaava AA/EPA-suhde on keskimäärin 7:1, kun sen tulisi olla terveillä enintään 3:1. E-EPA (500 mg/vrk) korjaa suhteen nopeasti lapsilla, kuten Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa ilmeni.

Professori Purin omega-3-tutkimuksia:
http://tinyurl.com/yawlq6
http://tinyurl.com/yhgsyy