Rasvahappohoito on läpimurto masennuksen hoidossa

Kuuluisa englantilainen neuropsykologi Alexandra Richardson seminaarissa Tukholmassa

Tiedemiehillä on nyt vahvaa näyttöä siitä, että kalaöljyn rasvahapot voivat parantaa mielenterveyden häiriöitä, kuten masennusta, luki- ja keskittämisvaikeutta, jotka ovat yleistyneet länsimaissa.

"Rasvahappohoito on todella läpimurto masennuksen hoidossa", sanoi tohtori Alexandra Richardson (Senior Neuroscience Research Fellow, Oxfordin yliopisto) maaliskuussa 2002 Tuhkholmassa pidetyssä seminaarissa. "Elleivät aivot saa riittävästi tarvitsemiaan rasvahappoja, ne eivät voi toimia oikein," hän totesi.

Richardson on maailmankuulu neuropsykologi, jonka johtama Oxfordin yliopiston työryhmä on julkaissut rasvahappohoidoista suuren määrän tieteellisiä tutkimuksia psykiatrian ja neurologian alan ammattilehdissä (uusimpia julkaisuja tässä).

Mielenterveyden häiriöiden hoitoon tarvitaan omega-3-rasvahappoja, joita on rasvaisissa kaloissa, kuten siiassa, lohessa, sardiinissa, makrillissa, sillissä ja sen sukuisessa manhadenissa. Kaikissa mielenterveyden häiriöissä - autismissa, ADHD:ssa, lukivaikeudessa, masennuksessa, fibromyalgiassa, kroonisessa väsymyksessä ja skitsofreniassa - ilmenee rasvahappojen puutetta, ainakin osalla potilaista.

Miksi mielenterveysongelmat lisääntyvät, Richardson luettelee koko joukon syytekijöitä:

- lisääntynyt stressi
- alkoholin runsas käyttö
- tupakointi (nikotiini ja nikotiinikorvaushoito)
- runsas kahvinjuonti

Muita syitä ovat karkit, cola-juomat, sipsit, jäätelöt ja muut makeat ruuat ja välipalat. Ne kaikki riistävät aivoista niiden tarvitsemia rasvahappoja, mikä altistaa mielenterveysongelmille ja pahentaa niiden kulkua sekä estää ja hidastaa paranemista.

Tohtori Richardson on vakuuttunut siitä, että muuttuneilla ruokatavoilla on selvä yhteys mielenterveysongelmien yleistymiseen. "Me kaikki hyödymme omega-3-rasvahapoista. Meillä ei ole mitään menetettävää, koska niillä ei ole mitään haitallisia sivuvaikutuksia. Päinvastoin, ne suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta ja lisäävät hiusten kiiltoa, vahvistavat kynsiä ja niveliä ja saavat ihon näyttämään terveeltä", hän lisäsi.

Suomessa psykiatrit Jari Tiihonen ja Antti Tanskanen kirjoittivat Duodecimiin vuonna 2004 pääkirjoituksen otsikolla Omega-3-rasvahapot – uusi lisähoito masennukseen. Vuonna 2005 ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara ja erikoistutkija Sari Koski kirjoittivat Lääkintohallituksen julkaisemassa lehdessä (TABU 2005;1:22-25) mm.: "Viime vuosina ravinnon merkitystä on tutkittu mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa. Etenkin EPA:sta saattaa olla lisähyötyä lääkehoitoa saaville masennuspotilaille". Turun yliopiston psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat Suomen Lääkärilehdessä (2005), että E-EPAn käytöstä masennuksen hoidossa on [pätevää] näyttöä. Kuopion ja Tampereen yliopistoja sekä Päijät-Hämeen keskussairaalaa edustavat psykiatrit ja ravitsemustietieteilijät kirjoittivat Duodecimissa vuonna 2006 otsikolla Ravinto ja mielialahäiriöt.

Syksyllä 2009 psykiatri Mauno Rauramo teki aloitteen Duodecimille kalaöljyn lisäämisestä masennuksen Käypä hoito -suosituksiin. Ehdotus ei ole toteutunut, koska lääketeollisuus lahjoo psykiatrian Käypä hoito -työryhmän jäseniä. Kalaöljyn käyttö voisi näet vähentää mielialalääkkeiden menekkiä.

Tehokkainta masennuksessa on sellainen D-vitamiinia sisältävä kalaöljyvalmiste, jossa on yli 60 % EPA-rasvahappoa (kuten E-EPAt). Pittsburgin yliopisotn psykiatrian klinikka osoitti 20015, että kalaöljy voi parantaa nosepasti opiskelijoiden masennuksen.

Taiwanilainen psykiatrian pulaisprofessori Kuan-Pin Su on samaa mieltä Richardsonin, Rauramon ja muiden biologisesti suuntautuneiden psykiatrien kanssa. Uudessa katsauksessaan Su selvittää omega-rasvahappojen biologisia vaikutusmekanismeja, tehoa ja turvallisuutta masennuksen hoidossa.

Su P-K. Nutrition, psychoneuroimmunology and depression: the therapeutic implications of omega-3 fatty acids in interferon-α-induced depression. Biomedicine (Taipei). 2015 Nov;5(4):21. Epub 2015 Nov. Full Free Text