E-EPA paransi lääkeresistentin masennuksen

Nuorehkon miehen vaikeat seitsemän vuoden masennusoireet paranivat dramaattisesti kuukaudessa E-EPAlla. Yhdeksän kuukauden kuluttua potilas oli täysin oireeton. Mullistava tapausselostus julkaistiin peräti kahdessa tiedelehdessä. The Times raportoi havainnon ja haastatteli tutkijaa 30.1.2004.

Psykiatrian professori Basant K. Purin johtamat brittikääkärit antoivat Lontoossa Hammersmihtin sairaalassa E-EPA-hoitoa erittäin hyvällä menestyksellä vaikeaa masennusta potevalle nuorelle miehelle. Tapaus on niin merkittävä, että se julkaistiin kahdessa tiedelehdessä (1, 2).

Mies oli sairastanut syvää masennusta yhtäjaksoisesti jo seitsemän vuotta. Hän oli saanut 10 kuukautta paroksetiinia (Seroxat) 20-30 mg/vrk ilman, että siitä olisi ollut mikäänlaista apua. Miehellä oli pahoja sosiaalisia pelkoja, ja hän hautoi jatkuvasti itsemurha-ajatuksia. [Seroxat voi lisätä itsemurhan vaaraa.]

Potilas suostui 21-vuotiana kokeilemaan E-EPA-hoitoa (4 g/vrk), ja kuukauden kuluessa hänen sosiaaliset pelkonsa ja itsemurha-ajatukset hävisivät "dramaattisesti" ja muutkin oireet alkoivat lieventyä. Yhdeksän kuukauden kuluttua hän oli käytännössä parantunut ja vuoden kuluttua hän oli edelleen oireeton.

Potilaalle tehtiin ennen E-EPA-hoitoa ja yhdeksän kuukauden hoidon jälkeen ihon niasiinikoe (niacin skin flush test) ja hänen aivonsa kartoitettiin magneettiresonanssikuvauksen (MRI) avulla. Niasiinitestin avulla voidaan tutkia potilaan fosfolipidivälitteistä hermosignaalien kulkua; aikaisempien tutkimusten mukaan se on usein alentunut skitsofreenikoilla, mutta tässä tapauksessa myös masennuspotilaalla. Alentunut testitulos - kuten tällä potilaalla - viittaa siihen, että potilaan aivoista on hävinnyt arakidonihappoa (AA) ja muita aivoille välttämättömiä rasvahappoja. Magneettikuvauksen avulla saadaan niinikään epäsuorasti tietoa aivojen rasvahappojen poikkeavasta aineenvaihdunnasta (lue lisää englanniksi).

Niasiinitesti parani 30 %, aivojen fosfomonoesterien määrä lisääntyi 53 % ja fosfomonesterien suhde fosfodiestereihin kasvoi 79 %. Näiden muutosten tulkittiin merkitsevän muun muassa sitä, että E-EPA korjasi aivosolujen fosfolipidien poikkeavaa aineenvaihduntaa (solukalvojen fosfolipidien hajoaminen väheni merkittävästi).

Aivokuvista nähtiin, että E-EPA-hoito normalisoi potilaan surkastuneiden aivojen rakennetta. Tämä ilmeni erityisesti lateraalisten aivokammioiden (ventrikkelien) pienentymisenä. [Samanlainen muutos on dokumentoitu myös nuorella skitsofreniapotilaalla, Jonathanilla, jonka syvä tauti parani E-EPA:n avulla yhtä dramaattisesti.]

E-EPA stimuloi uusien kantasolujen tuotantoa aivoissa, kertoi tohtori Puri The Times -lehden haastattelussa 30.1.2004 (lue lisää).

1. Puri BK, Counsell SJ, Hamilton G, Richardson AJ, Horrobin DF. Eicosapentaenoic acid in treatment-resistant depression associated with symptom remission, structural brain changes and reduced neuronal phospholipid turnover. Int J Clin Pract. 2001;55(8):560-3. [PubMed]
2. Puri BK, Counsell SJ, Richardson AJ, Horrobin DF. Eicosapentaenoic acid in treatment-resistant depression. Arch Gen Psychiatry. 2002 Jan;59(1):91-2.

Tri Tolosen kommentti

Arvostetut lääkärilehdet julkaisevat harvoin yksittäisten potilaiden paranemisesta kertovia raportteja ja vain silloin kun ne ovat todella uskottavia ja uusia uria aukovia. Tämä tapaus täytti nämä kriteerit, ja se julkaistiin peräti kahdessa lääkärilehdessä, joista toinen oli psykiatrien johtava ammattilehti, Archives of General Psychiatry.

Tapauksen uskottavutta lisää se tosiasia, että E-EPA:a on tutkittu tieteellisesti psykiatriassa jo vuosia, ja useita kliinisten lumekontrolloitujen tutkimusten myönteisiä tuloksia on julkaistu arvovaltaisissa psykiatrien ammattilehdissä (katso linkit alla).

Vastaavanlaisia dramaattisia paranemisia E-EPAlla on raportoitu myös skitsofreniassa. Näyttää siltä, että E-EPA tuo aivan uuden, mullistavan mahdollisuuden hoitaa mielisairauksia.

E-EPA on huomattavasti tehokkaampaa mielenterveysongelmissa kuin tavalliset kalaöljyt tai EPA-tiivisteetsanovat asiaa tutkineet psykiatrit. Esimerkiksi Harvardin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stoll suosittaa 90-prosenttista E-EPAa ja antioksidantteja.

Uusi Lontoon King´s Collegen tutkimus osoitti, että EPA-kalaöljy ehkäisee interferonihoitoa saavien C-hepatiittipotilaiden masennusta (Su ym. 2014).

RCT data backs EPA omega-3 to prevent depression. Nutraingredients. com, 2nd Oct, 2014
Su K-P, Lai H-C, Yan H-T, et al. Omega-3 Fatty Acids in the Prevention of Interferon-Alpha-Induced Depression: Results from a Randomized, Controlled Trial. Biological Psychiatry 2014;76(7), 559–566. pii/S000632231400047X