Masennus ja punasolun rasvahapot

Kalaöljyhoidon käytön tieteelliset perusteet vahvistuvat. Tutkimusten mukaan psykiatristen potilaiden EPA-rasvahapon tarve on 10–20-kertaa suurempi kuin mitä nykyisin saamme ruoasta (lue lisää).

Psykiatrisissa klinikoissa tutkitaan nyt vilkkaasti kalaöljyn merkitystä masennuksen ja muiden psykiatristen tautien hoidossa. Yhdysvalloissa Bostonissa Harvardin yliopistossa ja Taipeissa Taiwanilla on osoitettu, että kalaöljystä on apua 2-suuntaisen masennuksen hoidossa.

Tässä työssä taiwanilaiset psykiatrit mittasivat 20 bipolaarista masennusta (maanis-depressiivistä mielisairautta) sairastavan ja 20 terveen verrokin punasolujen rasvahappopitoisuuksia. Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen kokonaispitoisuuksissa ei havaittu eroja, mutta masentuneiden arakidoni- (AA) ja dokosaheksaeenihappojen (DHA) pitoisuus oli poikkeavan pieni.

Löydös vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan masennuksessa on kyse koko elimistön rasvahappotasapainon häiriöstä. Se aiheuttaa mielialan vaihteluita ja häiritsee psykoimmunologiaa, kirjoittavat Taipein yliopiston psykiatrian klinikan tutkijat.

Chiu CC, Huang SY, Su KP, et al. Polyunsaturated fatty acid deficit in patients with bipolar mania. Eur Neuropsychopharmacol. 2003 Mar;13(2):99-103. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Samat tutkijat ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapoista voi olla merkittävää hyötyä kliinisen vaikean masennuksen hoidossa. Työryhmä on julkaissut lähes 300 tieteellistä tutkimusta, jotka löytyvät PubMedistä. Suomalaisetkin psykiatrit tutkivat ja suosittavat E-EPA lisähoidoksi masennukseen Duodecimissä ja Suomen Lääkärilehdessä.

Su KP, Huang SY, Chiu CC, Omega-3 fatty acids in major depressive disorder. A preliminary double-blind, placebo-controlled trial. Eur Neuropsychopharmacol. 2003;13(4):267-71. [PubMed]

Muita uusia tutkimuksia aiheesta
Omega-3 masennuksessa ja kroonisessa väsymyksessä.
Omega-3-tutkimukset masennuksessa (taulukko)
Masennus on koko elimistön tulehdustauti
Masennus: foolihappo ja B12-vitamiin tehostavat hoitoa
Masennuksen ja skitsofrenian kalaöljyhoito
Masennus: Aivojen otsalohko surkastuu
Masennus: Foolihappo auttaa
Masennus: ikäihmiset ja kalaöljy
Masennus: Harvardin tutkimus
Masennus: Kalaöljy tehoaa Taiwanillakin
Masennus: E-EPA paransi lääkeresistentin tapauksen
Masennus: E-EPA on tehokas hoitoaine
Masennus: E-EPA auttaa
Masennus lisää Alzheimerin taudin vaaraa