Foolihappo ja B12-vitamiini tehostavat masennuksen lääkehoitoa

Kuopion yliopiston tutkimuksia. Täydentävän ravitsemushoidon perusteita tutkitaan yhä enemmän psykiatriassa. Osaavatko suomalaiset lääkärit suositella potilailleen lisäravinteita?

Biomed Central Psychiatry -lehdessä julkaistiin äsken Kuopion yliopiston tutkimus, jonka mukaan masennuksen lääkehoitoa kannattaa täydentää B12-vitamiinilla.

Tutkimukseen osallistui 45 mies- ja 70 naispotilasta (iältään 21-69 v). Ennen antidepressiivisen lääkehoidon alkua ja puolen vuoden kuluttua potilaiden seerumista mitattiin foolihapon ja B12-vitamiinin pitoisuudet ja heille tehtiin masennuksen arviointi sen mukaan reagoivatko he hoitoon osittain, täysin tai ei lainkaan. Parhaiten lääkehoitoon reagoivat ne potilaat, joiden seerumissa oli eniten B12-vitamiinia.

Tutkijat kirjoittavat, että pieni B12-vitamiinin pitoisuus voi aiheuttaa homokysteiinin nousua, ja se puolestaan voi lisätä masennusta. Toiseksi B12-vitamiini auttaa elimistöä muodostamaan S- adenosylmetioniinia ( SAMe ), joka ehkäisee masennusta. Ja vielä, B12-vitamiini osallistuu serotoniinin ja dopamiinin synteesiin.

"Tietääksemme ei aikaisemmin ole julkaistu tutkimusta, jossa olisi osoitettu positiivinen suhde lääkehoidon ja seerumin B12-vitaminin välillä", tutkijat kirjoittavat. Eräässä aikaisemmassa tutkimuksessa havaittiin, että B1-, B2 ja B6-vitamiinien yhdistelmä tehosti antidepressiivisen lääkityksen tehoa.

Toiseen tutkimukseen osallistui 2682 itäsuomalaista miestä (42-60 v). Mitä matalampi oli seerumin foolihapon pitoisuus, sitä suurempi riski sairastua masennukseen. [Foolihappoa saa parhaiten vihanneksista, joita suomalainen mies ei syö tarpeeksi.]

Tolmunen T, Voutilainen S, Hintikka J, Rissanen T, Tanskanen A, Viinamaki H, Kaplan GA, Salonen JT. Dietary folate and depressive symptoms are associated in middle-aged Finnish men. J Nutr. 2003;133(10):3233-6. [PubMed]

Tri Tolosen kommentti:

Kuopion tutkimukset vahvistavat muista maista saatuja havaintoja. Nyt on jo kiistatonta, että masennuslääkkeiden kera kannattaa aina ottaa B-vitamiineja sekä farmaseuttista kalaöljyä. Näyttöä on tosi paljon, kuten alla olevista linkeistä ilmenee. Kunpa vain suomalaiset lääkäritkin lukisivat näitä tutkimuksia ja soveltaisivat niitä potilaittensa hoitoon.

E-EPA ja muut kalaöljyt – vertailutaulukko
Masennus: Psykiatrit erimielisiä lääkityksestä
Masennus: Lasten ja nuorten
Masennus yleistä ohitusleikkauksen jälkeen
Masennus: Aivojen otsalohko surkastuu
Masennus: Foolihappo auttaa
Masennus: ikäihmiset ja kalaöljy
Masennus: Onnellisuuden kova hinta
Masennuslääke voi ajaa itsemurhaan
Masennus: Harvardin tutkimus
Masennus: kalaöljy antaa suojaa
Masennus: Kalaöljy tehoaa Taiwanillakin
Masennus: E-EPA paransi lääkeresistentin tapauksen
Masennus: E-EPA auttaa
Masennus lisää Alzheimerin taudin vaaraa
Masennusta joka 5. odottavalla äidillä
Masennuksen litiumhoito
Mielenterveysongelmien läpimurto: E-EPA